عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Frankofonie 2015 : Přiveďte přátele na český film

Jedinečnou  příležitost, jak svým frankofonním známým a přátelům přiblížit život v Československu během devadesátých let dvacátého století, mají všichni, kdo v Rabatu v pátek 20. března v 18 hodin zamíří do kina Renesance.Velvyslanectví České republiky zde v rámci Svátku Frankofonie 2015 uvede film Andrey Sedláčkové Fair Play.  
 

Film Fair Play

Fair Play 2014 je český film režisérky Andrey Sedláčkové. Odehrává se v roce 1983 v Československu a vypráví o sprinterce Anně, která bojuje o účast na olympijských hrách.  Talent samotný v té době ale nestačí. Lidé z jejího vlastního okolí jí začnou podávat anabolické steroidy. Anna se tak dostane do konfliktu i s vlastní matkou, pro kterou je dceřina cesta možnou cestou k osobní svobodě.

Andrea Sedláčková (1967) studovala scenáristiku na pražské FAMU, na podzim roku 1989 emigrovala do Paříže, kde vystudovala režii a střih na filmové škole FEMIS. Pro Českou televizi natočila několik dokumentů a TV filmů. V roce 2000 debutovala jako režisérka a scénáristka celovečerním filmem Oběti a vrazi. Ve Francii pracovala jako střihačka na mnoha celovečerních filmech, mj. na dramatu Veselé Vánoce (Joyeux Noël) nominovaném na Oscara pro nejlepší zahraniční film.

Frankofonie 2015

Program Frankofonie 2015 je velmi pestrý. Během jednoho týdne mohou diváci shlédnout 11 filmů z 11 zemí, přijít na koncert, kde se setkají s marockými hvězdami jako Ahmed Soultan a Nabila Maana nebo se účastnit některého z kulatých stolů věnovaného kromě literatury či umění, například také ekonomii.

Program celého týdne najdete na stránkách Svátku Frankofonie.