عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Frankofonie 2016 : Přiveďte přátele na český film

Nabízíme Vám jedinečnou příležitost jak pozvat v Rabatu své přátele na nový český film s francouzskými titulky. Ve čtvrtek 17. března 2016 bude od 18 hodin promítán v  kině Renesance film Viktora Tauše nazvaný Klauni. Velvyslanectví České republiky Vás na něj zve v rámci Svátku Frankofonie 2016. Lístky jsou k dispozici k zakoupení v pokladně - za symbolickou cenu 10 dirhamů. 

Film "KLAUNI"

Na počátku kariéry vytvořili Oskar, Max a Viktor klaunskou skupinu Busters. Jejich klauniády představovaly ostrůvky svobody uprostřed nehybné bažiny rezignace v komunistickém režimu bývalého Československa. Pak se však mezi třemi klauny cosi vážného odehrálo. Jak se ukáže, národem milovaní klauni se mezi sebou nedokážou vystát. Nyní se Oskar vrací po třiceti letech z emigrace, aby v Praze uzavřel svoji uměleckou kariéru. Setkání s bývalými přáteli vede k nevyhnutelné vzájemné konfrontaci. Osud jim tak nabízí ještě jednu šanci, jak to naposledy pořádně roztočit. I po třiceti letech otázka zůstává stále stejná: Kdo se bude smát naposled?

Viktor Tauš

Režisér a producent Viktor Tauš natočil ještě jako student FAMU inscenovaný document Eleanor Rigby z Malé Strany (1995), který byl úspěšně uvedený a vícenásobně oceněný na několika mezinárodních festivalech. Následoval první celovečerní film Kanárek, který kritika označila za "nejvýraznější debut desetiletí" a střihač Alois Fišárek byl za něj oceněn Českým lvem.

V letech 2004-11 působil jako reklamní režisér a je tvůrcem vice než 70 reklamních spotů (Renault, Vodafone, O2, GE Money Bank, Unilever, Nestle a další). Se svým partnerem Michalem Kollarem v roce 2007 založil produkční společnost FogʼnʼDesire Films.

V roce 2010 byl do kin uveden jeho druhý celovečerní film Sněženky a Machři po 25 letech. V České republice film zaznamenal druhou nejvyšší návštěvnost za první víkend v novodobé historii, stal se nejvíce legálně stahovaným filmem a následně zaznamenal bezprecedentní 73% podíl sledovanosti při televizní premiéře.

Jako producent se podílel na filmu Dům slovenské režisérky Zuzany Lilové, který byl oceněn na Mezinárodním filmovém festivale Berlinale 2011. (zdroj: ČFTA)

Frankofonie 2016

Program Frankofonie 2016 je velmi pestrý. Během jednoho týdne mohou diváci shlédnout desítku filmů, zajít na výstavu fotografií, účastnit se diskusních stolů na různá témata a na závěr jsou pozvání na koncert .

Více informací najdete v programu.