عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Jan Czerný
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Létající rabín prolétl nad Marokem

Velvyslanectví České republiky v Maroku pozvalo českou klezmerovou skupinu „Létající rabín“. Maroko, jak známo, má v oblasti MENA nadstandardně vstřícný vztah ke svým židovským kořenům.
 

Pětičlenná skupina (ve složení Vojtěch Peštuka, Miroslav Ondra, Pavel Jurečka, Jana Dosedělová a Vojtěch Pospíšil) absolvovala v Maroku dva koncerty.

První se odehrál 28. října 2017 v rámci 14. ročníku hudebního festivalu Andalousies Atlantiques v Essaouiře.  

V tomto městě ještě mezi válkami byli majoritními obyvateli maročtí Židé. Festival organizuje velmi dynamické sdružení Essaouira Mogador, jejímž zakladatelem a současným prezidentem je André Azoulay, který se zde také v roce 1941 narodil. André Azoulay  mimo jiné  zastával četné významné funkce, např. prezidenta Nadace Anny Lind pro dialog mezi kulturami, byl členem ve správní radě Středomořského fóra a centra Šimona Perese pro mír, byl zakladatelem židovské organizace pro vytvoření Palestinského státu a jeho soužití s Izraelem „Identita a dialog“ atd. Byl poradcem krále Hassana II a je nadále významným poradce krále Mohameda VI.

Naše velvyslanectví spolupracovalo s tímto sdružením již na jaře 2017, kdy se v Essouiře konal první ročník třídenního kulturního festivalu zemí Visegradu.

Koncert se odehrál v sídle sdružení, v klasickém marockém riádu s názvem Dar Souiri. Zahájení muselo být o dvacet minut posunuto, kvůli velkému zájmu diváků, pro které muselo být otevřeno také první patro, které není normálně pro diváky přístupné. Diváci po celou dobu koncertu skvěle reagovali a na závěr nechtěli české muzikanty pustit z pódia.

Druhý koncert velvyslanectví uspořádalo dne 29. října v  „Muzeu marockého židovství“ v Casablance.

Na koncert dorazili přátelé muzea, příslušníci casablanské židovské obce, členové diplomatické sboru (z 80 km vzdáleného Rabatu) a milovníci tohoto typu hudby, kteří se o akci dozvěděli v novinách či na internetu, včetně novinářů. Koncert se odehrál v zahradě muzea a vzhledem ke složení publika se nesl spíše v pozorném naslouchání, než v bujarém doprovázení, které čekalo hudebníky den předtím v Essaouiře.

V obou případech se jednalo o jedinečnou prezentaci tohoto typu hudby v Maroku. O vystoupení Létajícího rabína v září 2018 na zavedeném jazzovém festivalu TANJAZZ projevil vážný zájem jeho ředitel Philippe Lorin.

Galerie


Létající Rabín 2017