عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Maroko: Příležitost pro univerzitní divadelní spolky

V marockém Tangeru se v příštím roce uskuteční další ročník Mezinárodního festivalu univerzitního divadla FITUT, což je výborná příležitost pro univerzitní či vysokoškolské divadelní spolky z České republiky, jejichž členové by rádi sdíleli své zkušenosti mimo evropský kontinent v novém inspirujícím prostředí.

V tomto roce se od 24. října do 29. října 2016 uskutečnil  jeho již 10. ročník. Zúčastnili se ho zástupci zemí z různých koutů světa, jmenovitě např. Brazílie, Itálie, Francie, Španělsko, Belgie, Portugalsko, Egypt, Alžírsko, a také Maroko bylo zastoupeno několika domácími univerzitami. Kromě jednotlivých divadelních vystoupení měli účastníci možnost navštívit různé semináře, prohlédnout si město a setkat se s divadelními kolegy z ostatních zemí.

Univerzitní asociace školy Business Managementu v Tangeru – ASAU, která celou akci pořádá, se snaží pomocí divadla podnítit u mladých lidí touhu po fantazii, humoru, lásce a snaze něco změnit.  Jejich vložené úsilí a energie byly viditelné již při zahajovacím karnevalu, během kterého se všichni účastníci prezentovali. Organizátoři se zaměřili na zviditelnění marocké kultury a tradic.

Jelikož se jedná o festival soutěžní, je součástí i vyhlašování cen. V letošním roce jich bylo deset. Jednalo se např. o cenu pro nejlepšího herce, scénář, adaptaci a především Velkou cenu festivalu (Le Grand Prix du festival), kterou již druhým rokem po sobě získala Itálie.

Možnost pro české univerzity

Mezinárodní festival je otevřen všem, takže možnost zúčastnit se mají i české univerzity. Účast nemá žádné striktní omezení. Se svým vystoupením se může přihlásit jakákoliv univerzita, a to do konce v jakémkoliv jazyce. FITUT před jazykem upřednostňuje divadelní vyjádření a nezáleží, zda se jedná o vystoupení ve francouzštině, arabštině, angličtině apod. Nicméně přesto by vystoupení ve francouzštině, případně v angličtině (či beze slov) mělo jistě větší úspěch než v češtině.

Pro více informací se můžete podívat na oficiální stránky FITUT - fitut.org a nebo se obrátit na velvyslanectví České republiky v Rabatu.