عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ministr Zaorálek přijal marockého ministra zahraničí

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek přijal 23. července 2015 v Černínském paláci ministra zahraničí Marockého království Salaheddina Mezouara. Ministři během jednání diskutovali o možnostech posílení bilaterálních vztahů, rozvoji obchodní spolupráce a dalších zahraničně-politických tématech včetně situace v regionu.

Oba partneři vysoce hodnotili stávající úroveň vztahů. “Je naším zájmem uvítat v České republice jeho veličenstvo marockého krále Mohameda VI.,“ sdělil ministr Zaorálek. V průběhu jednání dále vyzdvihl názorovou blízkost při řešení problémů v regionu a poděkoval Maroku za roli, kterou v regionu hraje. „Dnešní jednání představuje veliký krok kupředu ve vzájemných vztazích,“ zhodnotil setkání ministr Zaorálek. „Maroko si uchovává velkou politickou stabilitu, ekonomickou konsolidaci a vyznačuje se tolerantním náboženským prostředím. To bychom mu chtěli pomoci si udržet. Zároveň nám Maroko může poskytnout znalosti a zkušenosti, které nám pomohou k lepší orientaci v prostředí regionu,“ dodal šéf české diplomacie.

ČR považuje marockou ekonomiku za jednu z nejperspektivnějších v oblasti severní Afriky a Blízkého východu. „Vzájemný objem obchodu činil 7 miliard Kč v minulém roce. Vnímáme zde velký prostor v ekonomické spolupráci především v sektorech energetiky, zemědělství, zdravotnictví a dopravní infrastruktury, máme zájem na prohloubení spolupráce v oblasti obnovitelných zdrojů energie, výstavby tepelných elektráren a specializovaného geologického průzkumu“,  uvedl ministr Zaorálek. „Zároveň vítáme podepsání dohody mezi Českou exportní bankou a marockou Attijariwafa Bank,“ dodal v této souvislosti ministr Zaorálek.

Ministři se dále věnovali aktuálním zahraničně-politickým a bezpečnostním tématům v regionu, například situaci v Libyi, tzv. Islámskému státu či hrozbám terorismu. Ministr Zaorálek ocenil úsilí Maroka při dojednávání vlády Národní jednoty v Libyi, která představuje klíčový krok pro zvládnutí problému migrační vlny z Afriky. „Zájmem je pomáhat v zemích původu, odkud se uprchlíci rekrutují, aby neměli důvod ji opustit, a zároveň vytvořit efektivní návratovou politiku,“ apeloval ministr Zaorálek.

Na okraj jednání bylo za přítomnosti obou ministrů zahraničí podepsáno Memorandum o spolupráci Diplomatických akademií MZV ČR a Maroka.