عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Rabat: Dar poslance Beznosky začínajícím hokejistům

Hokej v Marockém království možná mnohé překvapí. Přestože klimatické podmínky jsou od těch v Čechách odlišné, i tady si hra našla své příznivce.

 

Zatímco někteří na kluzišti v Rabatu a Casablance v hodinách pro veřejnost jen zkoušejí, jaké je to bruslit, členové Královské marocké federace ledního hokeje jsou opravdoví hokejoví nadšenci.

Složení dorůstajících hokejistů je přitom rozmanité, jak věkem, tak zařazením ve společnosti. Společně s dětmi, kterým nechybí domácí zázemí, docházejí na tréninky i ti, jejichž životní zkušenost začala bez rodiny v dětském domově. Hokej je pro ně tedy více než jen sport.

Podle jejich slov se najednou před nimi objevili lidé z federace, kteří se zajímali o to, co dělají, jak tráví volný čas. Zjistili, že od kolečkových bruslí a chuti společně sportovat, je k hokeji blízko a vydali se na trénink společně.   

Jejich nadšení si získalo i českého poslance Adolfa Beznosku, který přijel do Maroka jako člen stálé delegace Parlamentu ČR do Parlamentního shromáždění NATO na zasedání Zvláštní skupiny pro Středomoří a Blízký východ a podvýboru pro transatlantické hospodářské vztahy PS NATO.

21. dubna 2016 přijal  při té příležitosti pozvání na trénink Královské marocké hokejové federace, se kterou český zastupitelský úřad již delší dobu spolupracuje.   

Uvědomil si, jak složité jsou začátky. Jen opatřit výstroj a vybavit nadšené začátečníky hokejovými holemi a puky je v Marockém království složité. Stačí se podívat do zdejších obchodů zaměřených na sport. S lední výzbrojí se vskutku nepočítá.

Proto také jím darované puky, přinesli spoustu radosti. Ten den se trénink proměnil v neuvěřitelné úsilí dostat puk pod kontrolu a trenér své svěřence rozhodně nešetřil.