عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Jan Czerný
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Rabat: Den evropských jazyků

Dne 26. září se zástupce zastupitelského úřadu zúčastnil Dne Evropských jazyků, který byl uspořádán velvyslanectvími a kulturními centry sdruženými v EUNIC Rabat (od roku 2015 je členem také český zastupitelský úřad) v sálech Institutu Cervantes v Rabatu.
 

Na programu byly nejprve individuální konzultace s marockými zájemci o studium evropských jazyků, které trvaly zhruba dvě hodiny, a to u stánků sedmi národních jazyků: španělštiny, němčiny, portugalštiny, češtiny, rumunštiny a dánštiny.

V konferenčním sále následovala poté diskuse na téma „role jazyků“, moderovaná ředitelem IC Javierem Galvánem Guijo, který pozval tři hosty: marockého spisovatele a novináře Driss Ksikkese, politického radu Delegace EU Philipa Holzapfela a zástupce vedoucího zastupitelského úřadu České republiky v Rabatu Jana Czerného.

Hovořilo se nejen o evropském jazykovém stýkání a potýkání, výuce cizích jazyků a významu zachování národních jazyků v rámci administrativy EU, ale také o složité jazykové situaci v Maroku, významu obecních knihoven a socio-lingvistických problémech.