عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Radio Praha: Odmítnout člověka v nouzi, to se v Maroku nestane

Přinášíme Vám další z rozhovorů Magdaleny Hrozínkové, redaktorky Radio Praha, s českými krajany žijícími v Maroku. V centru Casablanky navštívila rodinu Lenky a Mohameda Caoui, kteří  v Marockém království společně žijí 12 let.

Casablanca je největší a snad i nejevropštější město Maroka a také nejdůležitější přístav severozápadní Afriky. V tomto živém, hlučném a kosmopolitním městě žijí víc jak tři miliony lidí a mezi nimi i několik desítek Čechů. Dnes jsme na návštěvě u Lenky Chaoui, v moderním, slunném bytě v samém centru Casablanky. Lenka a její marocký manžel tu mají lékárnu, ale i galerii moderního umění.

„V Maroku žijeme od roku 2006. Synovi bude brzy dvanáct, takže už to bude skoro třináct let, co jsme s rodinou v Casablance,“ říká Lenka Chaoui, která je původní profesí veterinářka. A tak nás nepřekvapí, že v jejím bytě najdeme voliéru s papouškem Žako a na příjemném, zeleném balkóně spoustu klecí s drobným ptactvem. 

Její muž Mohammed má v obývacím pokoji zase sbírku starých berberských předmětů. Lenka a Mohammed se seznámili v Brně, kde oba studovali na Veterinární a farmaceutické univerzitě. 

„Můj strýc, který je lékárník, studoval v 70. letech na Slovensku. Oženil se tam, takže moje teta je ‘zo Slovenska’. Počátkem devadesátých let nás bylo pět bratranců a sestřenic z Maroka, kteří jsme studovali farmacii v Brně. Ostatní tam byli už přede mnou, říkali mi, že je to ráj, tak jsem tam šel také. Sice dělám v češtině chyby, ale čtu vaši literaturu, znám vaši hudbu a vaše umění. Jsem, pardon, su Moravák!“ směje se Mohammed Chaoui. 

Jakou jste měli svatbu, českou nebo marockou? Obě, říká Lenka Chaoui: 

„V Čechách českou a po příjezdu do Maroka marockou. V Maroku je to obrovská událost, na níž se musí pozvat celá rodina, všichni spolupracovníci a známí. Samotná svatba trvá celou noc, ale den předtím a den poté se konají ceremonie, které s obřadem souvisejí. Takže je to asi týden setkávání.

 

Lidem, kteří nemají peníze, dáváme léky zadarmo 


Casablanca je město plné kontrastů, hlavně těch sociálních. Lenka Chaoui ale připomíná, že to, co charakterizuje marockou společnost především, je solidárnost. 

„Ty sociální rozdíly jsou obrovské. Myslím ale, že za tu dobu, co v Maroku žijeme, se situace v mnohém zlepšila. Stručně řečeno: ti, co mají, pomáhají těm, co nemají. Začíná to už tím, že bohatší rodiny vytvářejí pro chudé pracovní místa.“ 

Celý rozhovor je k dispozici na stránkách Radio Prague