عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Czerná
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Slavnostní předání medailí oceněným marockým účastníkům LIDICE 2017

Velvyslanec Viktor Lorenc s chotí pozval dne 25. ledna 2018 na rezidenci v Rabatu oceněné marocké účastníky mezinárodní výtvarné přehlídky LIDICE 2017, jejich rodiče a příbuzné, dále pak ředitele a několik pracovníků Marockého sdružení na podporu a pomoc osobám postiženým downovým syndromem (AMSAT), které má sídlo v Rabatu.
 

Nejvyšší ocenění, medaili „Lidická růže“, totiž získali dva klienti tohoto sdružení, Nassim Med Gryech a Safae Lebane. Třetí medaili získalo i samotné sdružení za jedinečnou výtvarnou kolekci. Výše uvedení mladí umělci totiž ještě obdrželi za jiná svá díla „čestná uznání“, stejně jako třetí klientka AMSAT Oumaima Zouiden.

Slavnostní, ale zároveň velmi neformální – až rodinné akce, byli přítomni novináři z marocké tiskové agentury MAP, jejíž reportáže - textové, obrazové i hlasové převzala některá marocká média, která informovala o novém ročníku.

Pan velvyslanec ho vyhlásil se slovy, že se jedná zejména v Maroku o velni aktuální téma. Je jím totiž   „voda“.

Jak uvedl ve svém projevu, Maroko se potýká s jejím kritickým nedostatkem v mnoha regionech a právě z tohoto důvodu také Česká rozvojová agentura poskytla v tomto roce finanční prostředky na „malý lokální projekt“ v místě zvaném Amnougar, nedaleko města Ouarzazat. Jedná se o místo, kde   působí Centrum určené pro tělesně i duševně postižené Maročany a Maročanky, kteří se zde učí některým řemeslům, získávají potřebné znalosti v chovatelství a v zemědělství, což jim umožní se zapojit do normálního života. Česká pomoc umožní vybudovat nádrž na vodu, ze které budou v noci zavlažována pole a sady. Voda pochází ze studní, odkud je přes den čerpají motory poháněné sluneční energií.

Galerie


Lidice 2018