عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Společenský večer a koncert české jazzové formace AghaRTA Band u příležitosti pilotní operační mise českých kardiochirurgů v rámci programu MEDEVAC (Fes, 26. září 2016)

Velvyslanectví ČR v Rabatu společně s honorárním konzulem ČR ve Fesu p. Mostafa Meskinim uspořádal 26. září 2016 v prostorách fezského Palais Faraj slavnostní večer na počest českých kardiochirurgů z FN Motol a jejich marockých kolegů z univerzitní nemocnice CHU Hassan II v marockém Fesu, kteří v průběhu 10 dnů společně operovali nemocné marocké děti.
 

Společenské akce, v jejímž úvodu bylo za přítomnosti marockých novinářů slavnostně podepsáno Memorandum o spolupráci mezi pražskou FN Motol a fezskou CHU Hassan II, se zúčastnilo odhadem 100 osob, mezi nimi zástupci marockého veřejného života, maročtí a čeští lékaři pilotní operační mise MEDEVAC v Maroku, vedoucí konzulárních misí ve Fesu a v Tetounu, dále prezidenti regionálních univerzit, děkani zdejších lékařských fakult, vedení marockých zdravotnických zařízení a další přátelé ČR.

Po podpisu memoranda a projevech se uskutečnil koncert české jazzové formace AghaRTA Band (Adam Tvrdý, Vít Švec, Michal Hejna, Ondřej Kabrna), která o den dříve excelovala na tradičním rabatském jazzovém festivalu „Jazz au Chellah“. Ke skupině se na dvě skladby přidala také mladá a nadějná marocká zpěvačka a kytaristka Soukaina Fahsi.

Na závěr akce se pro pozvané hosty konala večeře formou buffetu.

Akce přispěla ke zviditelnění ČR, české hudby a humanitární pomoci poskytované ČR. Všechny zmíněné aspekty současně akcentuje i marocký frankofonní a arabofonní tisk v návaznosti na koncert dne 26. září 2016 (včetně marocké státní tiskové kanceláře MAP).