عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Tanger 2017: Velvyslanectví ČR na mezinárodním knižním veletrhu

Ve dnech od 3. do 7. května 2017 se velvyslanectví v Rabatu již potřetí zúčastnilo, jakožto jediné velvyslanectví, bok po boku se španělským, italským a pořádajícím francouzským kulturním institutem, 21. ročníku knižního veletrhu v Tangeru.
 

V rámci veletrhu bylo na stánku velvyslanectví vystaveno přibližně sto knih od českých autorů různých žánrů, ať už přeložených do francouzštiny, či do arabštiny. Hlavním cílem bylo však informovat o kráse a rozmanitosti ohledně české kultury a historie, prostřednictvím diskuse s návštěvníky a rozdávání letáků a brožurek propagující Českou republiku jakožto zajímavou turistickou destinaci.

Abychom podpořili zájem o tyto informace, uspořádali jsme soutěž, která spočívala ve vyplnění letáku s kvízovými otázkami týkajícími se kulturních a historických zajímavostí o České republice. Informace k zodpovězení těchto otázek mohli účastníci najít na speciálních letácích, kde ze strany jedné byl krátký text informující zábavnou formou například o tom, že Pražský hrad je největším starobylým hradem na světě, ze strany druhé byl pak francouzský překlad básní významných českých autorů, jako jsou J. Seifert, V. Nezval, či F. Gellner.

Během trvání veletrhu s námi na stánku hovořilo více než 400 návštěvníků a mnozí další se alespoň na chvíli zastavili a vzali si leták a vizitku. ZÚ Rabat byl mile překvapen mírou zájmu o Českou republiku, kterou vystihuje i to, že všechny informační materiály byly rozdány již den před ukončením veletrhu. Mezi dotazy návštěvníků, kromě obecných dotazů na zeměpisné údaje, dominovala tato témata (seřazeno podle míry zájmu): turistika do České republiky (Praha, lázně, příroda), studium v ČR (víza, jazyk, studijní programy) a také kulturní spolupráce (překlady české literatury do arabštiny a naopak, koncerty místních kapel v ČR a naopak, účast českých studentských divadelních souborů na místních festivalech a naopak).