عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájení výstavy fotografií - Sídla českých prezidentů

Dne 16. dubna 2019 byla v galerii Bab Mansour ve městě Meknès slavnostně zahájena expozice fotografií Pražského hradu a Zámku v Lánech představující na 42 snímcích detaily architektury obou historických komplexů.

Výstavu zahájil pan velvyslanec Viktor Lorenc, jeho zástupkyně paní Jana Chaloupková, honorární konzul ČR ve Fesu Mostafa Meskini a autor fotografii Damjan Prelovšek (historik umění, spisovatel, bývalý slovinský velvyslanec v ČR a odborník na dílo slovinského architekta Jože Plečnika, jenž byl hradním architektem T. G. Masaryka ve 20. letech 20. st.). D. Prelovšek je rovněž držitelem ocenění Gratias agit ministra zahraničí ČR a Artis Amicis Bohemiae ministra kultury ČR.

Expozice, jež je otevřena pro veřejnost do 5. května, probíhá v prestižní historické galerii Bab Mansour, která mimo jiné hraje důležitou roli v dějinách města Meknès a celého Maroka a je oblíbeným turistickým cilem. Meknès je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. 

Vernisáž proběhla při příležitosti návštěvy delegace Senátu ČR v Marockém království vedenou místopředsedou Senátu Jiřím Oberfalzerem a spojenou s prezentací ČR na mezinárodním zemědělském veletrhu SIAM Meknès. Mezi prezentovanými výrobky byly i české cukrovinky Marlenka. Škoda Super Auto vystavila poslední model před branou a v rámci veletrhu podepsala dohodu o vysazování stromů za každé prodané auto jako příspěvek k ochraně životního prostředí. 

Galerie


výstava, senátoři