عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Den Armády ČR poprvé v Maroku

Rabat: 8. června 2015 se v Maroku poprvé uskutečnila oslava Dne Armády České republiky. Recepce byl přítomen také Ministr průmyslu a obchodu České republiky Jan Mládek, který byl v Maroku ve dnech 6. až 8. června 2015 na pracovní návštěvě v doprovodu početné podnikatelské delegace.  
 

Brigádní generál Jaroslav Malý, který je od prosince 2014 prvním přidělencem obrany ČR v Maroku, při této příležitosti přítomné seznámil s historickými souvislostmi tohoto svátku.

Uvedl, že prezident Václav Havel rozhodl v roce 2002, že Den Armády České republiky se bude připomínat každý rok dne 30. června. Tento den v roce 1918 francouzský prezident Poincaré provedl přehlídku československé střelecké brigády v Darney a prohlásil, že Francie uznává právo Čechů a Slováků na samostatný stát, jenž byl slavnostně vyhlášen 28. října 1918. 

K této významné historické události vedla jak cesta složitých politických vyjednávání, tak vojenského nasazení československých legionářů na mnoha frontách 1. světové války.

Brigádní generál J. Malý v té souvislosti zmínil legendární bitvu u francouzského Arrasu, jejíž aktivní fáze začala 9. května 1915 útokem, na němž se podíleli i českoslovenští dobrovolníci.

Není bez zajímavosti, že legendární československá rota se sokolským názvem Nazdar byla v té době součástí Marocké divize. Devátého května 2015 uplynulo od této události přesně sto let.

Pro naši společnou budoucnost je důležité se připomínat, že v té době za nás položili své životy maročtí a čeští vojáci společně s ostatními vojáky dalších dvou desítek národů.

Galerie


Den Armády ČR 2015