عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: vl
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

MLP 2018: Cesta pana velvyslance do Ouarzazate

Ve dnech 18. až 20. června uskutečnil velvyslanec Viktor Lorenc cestu k vyhodnocení malého lokálního projektu, který byl v tomto roce zahájen s Asociací Amnoughar (u Ouarazazate). Během návštěvy lokality bylo na místě ověřeno, že realizace projektu – vybudování nádrže na zadržování vody a její rozvod - probíhá plně v souladu se sjednanou dohodou a že prostředky poskytnuté českou stranou byly vynaloženy účinně a v souladu s konečným záměrem pomoci rozšíření aktivit asociace a zajištění jejího udržitelného rozvoje (aktivit v zemědělství a řemeslné výrobě postižených občanů v přírodou defavorizované části země).
 

Jak vedení asociace potvrdilo, díky české pomoci, již nyní zásobník umožňuje částečné posílení zálivky v nočních hodinách, kdy je odpar zde vzácné podzemní vody výrazně nižší.

Posílení zdroje vody umožnilo/umožní:

  • výrazné zvýšení možnosti kultivace plodin, které jsou náročnější na vodu (a dražší na trhu);
  • snížení ztrát cenné vody jejím využíváním v nočních hodinách;
  • zvýšení produkce ovoce, zeleniny, obilnin (rajská jablka, mandloně, kořenová zelenina, obilí atp.). Díky tomu zvýšení příjmů buďto z přímého prodeje na trhu, resp. zvýšení soběstačnosti asociace (vývařovna pro postižené učně a technický personál, resp. hostující mistry a učitele);
  • snížení přímých nákladů na elektřinu díky možnosti částečného využití „nočního“ příznivějšího tarifu;
  • /po kompletním dokončení „českého“ díla/ „srovnání“ tlaku v rozvodné soustavě asociace (ubytovna pro učně, WC, sprchy, zálivka, napáječky pro dobytek /kozy, ovce, králíci/) a tím i snížení dosud existujícího rizika poškození čerpadla, resp. jeho elektromotoru apod.;
  • obecně „zvýšený komfort“ provozu dílen a postižených učňů.

 

MLP 2018: Cesta pana velvyslance do Ouarzazate 3

MLP 2018: Cesta pana velvyslance do Ouarzazate 3

MLP 2018: Cesta pana velvyslance do Ouarzazate 2

MLP 2018: Cesta pana velvyslance do Ouarzazate 2

Během této cesty se velvyslanec Viktor Lorenc setkal také s guvernérem Abderrazahem Al Mansouri, který  ocenil českou iniciativu a volbu přesunout svůj zájem do přírodou „nehýčkané“ oblasti jihu Maroka. Vyzdvihl také zaměření na asociaci, která historicky poprvé dává postiženým Maročanům možnost vyučit se řemeslu, pomoci na rodinných farmách.

Doslova uvedl: „Málokdo si uvědomuje, že novorozenec s postižením je tradičně v této aridní části země rodinou dán ihned stranou a již se o jeho rozvoj nikdo dále příliš nestará. Asociace i díky Vaší pomoci dává ročně již praxí potvrzenou reálnou šanci těmto lidem být samostatní, užiteční, tedy vést dle možnosti co nejšťastnější a plnohodnotný život“.

Díky pomoci velvyslanectví České republiky a Švýcarska se daří vrátit život do lokality, ve které s ukončením těžby manganové rudy kdysi skončil.

přílohy

Asociace Amnoughar - page 1 587 KB PDF (Acrobat dokument) 12.7.2018

Asociace Amnoughar - page 2 648 KB PDF (Acrobat dokument) 12.7.2018