عربي  česky  français 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Recepce ke státnímu svátku, oslava 100. výročí založení Československa

Dne 29. 10. 2018 uspořádal ZÚ Rabat na rezidenci ČR v Rabatu recepci ke státnímu svátku ČR, 100. výročí založení Československa.
 

Oslavy se zúčastnili krajané obou národností, vysocí představitelé ministerstev, z vedení kanceláře premiéra a dalších marockých institucí (kultura, zdravotnictví, obchod, univerity apod.). Za hodné zmínky považujeme účast vysokých představitelů marocké armády a generálního štábu, pochopitelně velvyslanci zastupitelských úřadů akreditovaní v Maroku, honorární konzulové a další.

Po vyslechnutí státní hymny Maroka, České republiky a Slovenské republiky se velvyslanec ČR v Maroku p. Viktor Lorenc ve svém projevu představil země Koruny české jako státní útvar, který je doložitelný nepřetržitě v samém srdci Evropy od cca. 8. století. Stát, který nehledě na protivenství, kterými musel projít, je dnes – i díky členství v EU - opět moderní průmyslovou zemí s nejnižší nezaměstnaností.

V části bilaterálních vztahů připomněl malíře W. Hollara, který již kolem r. 1670 působil v království, první československé dobrovolníky bojující za příští nezávislost své země, umístěné r. 1915 pod marocký prapor. Dále také bylo zmíněno např. o navázání diplomatických styků, demonstrativním odvolání marockých studentů z Vojenské akademie Brno z ČSSR v r. 1969 na protest proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy, rychlém uznání České republiky a o současných vynikající vztazích a též o stále rostoucímu vzájemnému obchodu, který Maroko umisťuje na první místo mezi státy severní Afriky a druhé v rámci kontinentu. Následovala také řada rozhovorů pana velvyslance a přítomných pracovníků s mnoha hosty.

Recepce ke státnímu svátku

Recepce ke státnímu svátku

Recepce ke státnímu svátku

Recepce ke státnímu svátku