česky  english 

rozšířené vyhledávání
cesti_poslanci_evropskeho_parlamentu
Foto: SZ Brusel
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český rozpočet a finanční rámec EU 2014-2020

Dne 26. března 2013 proběhlo další pravidelné setkání stálého představitele ČR při EU Martina Povejšila s českými poslanci Evropského parlamentu. Hostem setkání byl náměstek ministra financí ČR Jan Gregor.

Hlavním tématem setkání byl stav vyjednávání mezi Radou a Evropským parlamentem (EP) o finančním rámci tedy sedmiletém rozpočtu Evropské unie na léta 2014-2020 poté, co Evropský parlament na svém plenárním zasedání 13. března odmítl dohodu Evropské rady z 8. února 2013. Zástupci ministerstva financí vyčíslili z pohledu ČR rozpočtové dopady dohody učiněné na úrovni hlav států a vlád (únorový summit EU) a upozornili na možné negativní efekty pro ČR, které by mohly nastat při zohlednění některých požadavků Evropského parlamentu schválené jeho usnesením z března 2013.

EP požaduje ve svém usnesení, které je zároveň vyjednávacím mandátem parlamentu, odlišně od Rady vyřešit především otázky spojené s větší flexibilitou rozpočtu EU. Dále je zde požadavek zavedením skutečných vlastních zdrojů EU nebo tzv. revizní klauzule. Parlament také požaduje závazek od Rady, že všechny neuhrazené závazky z roku 2012 budou vyrovnány v roce 2013, aby se tak zabránilo "přenesení schodku“ do nového finančního rámce. Bez splnění těchto požadavků odmítá Evropský parlament udělit rozpočtu EU na léta 2014-2020 obligatorní souhlas.

Galerie


Setkání s českými poslanci Evropského parlamentu