česky  english 

rozšířené vyhledávání
na_celou_sirku
Foto: Knihovna Václava Havla
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Václav Havel European Dialogues 2020

Představují svobodná média svobodnou společnost? (Do free media equal free society?) - Stálé zastoupení ČR při EU v Bruselu, České centrum v Bruselu, velvyslanectví ČR v Belgickém království a Knihovna Václava Havla v Praze pořádají každoroční mezinárodní konferenci, jejímž cílem je stimulovat diskusi o aktuálním směřování Evropy s ohledem na odkaz Václava Havla. Konference se uskuteční online ve středu 9. prosince 2020 od 18:30 do 19:45.

Sledovat ji bude možné na facebookovém profilu Knihovny Václava Havla: https://www.facebook.com/KnihovnaVaclavaHavla , a rovněž na FB Velvyslanectví České republiky v Bruselu: https://www.facebook.com/czechembassybrussels , dále na FB Českého centra v Bruselu: https://www.facebook.com/CzechCentreBrussels nebo na stránce Havel channel: https://havelchannel.cz/,

a stejně tak na FB Stálého zastoupení ČR při EU v Bruselu: https://www.facebook.com/CZECHIAinEU.

Letošní ročník se zaměří na problematiku svobody a transparentnosti médií, které představují jeden ze základních pilířů demokracie. Omezování jejich svobody doprovázené omezováním lidských práv se stává v některých částech světa stále častějším jevem, a proto je potřeba zvyšovat veřejné povědomí a vést otevřené diskuse. Na akci není nutná registrace.


Program konference:

18:30 - zahájení (zástupci pořádajících organizací)

18:45 - příspěvky panelistů, mezi kterými je evropská komisařka Věra Jourová, bojovník za svobodná média na Ukrajině Yevhen Hlibovytsky, reportér a editor populárního deníku The Wall Street Journal Daniel Michaels a vědecký pracovník Loughborough University zaměřující se na komunikaci a mediální studia Václav Štětka.

 

Panelisté budou odpovídat např. na tyto otázky:

Jsou veřejná média stále nepostradatelným čtvrtým pilířem demokracie?

Jak se v průběhu času změnila jejich role v procesu demokratizace?

Mohou být nahrazena sociálními sítěmi?

Jsou spolehlivé informace k dispozici všem a mají o ně občané skutečný zájem?

Jak bránit demokracii před hrozbou dezinformací?

Jak může EU pomoci?