česky  english 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

EU od roku 2000 do 2015: Přijetí eura, Lisabonská smlouva a brexit

V roce 2002 nahradilo euro jako společná měna národní měny ve většině členských zemí. Měnovou politiku od té doby v eurozóně řídí Evropská centrální banka. K přijetí eura se později zavázaly i další členské státy, včetně České republiky. Česká republika vstoupila do Evropské unie v roce 2004 společně s Estonskem, Maďarskem, Lotyšskem, Litvou, Polskem, Slovenskem, Slovinskem, Kyprem a Maltou. Toto takzvané velké rozšíření symbolizovalo překonání dlouholetého rozdělení Evropy na Východ a Západ. V roce 2007 se přidaly také Bulharsko a Rumunsko.

Pro Českou republiku byla velmi významná první polovina roku 2009, kdy se uskutečnilo první české předsednictví v Radě EU. Odehrálo se v nelehké době prohlubující se finanční krize, která se stala jedním z jeho hlavních témat. Během českého předsednictví se také konalo mnoho významných akcí včetně návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze při neformálním summitu EU-USA. Při jednom z posledních jednání, které řídili čeští zástupci, se řešila mimo jiné ratifikace Lisabonské smlouvy. Ta vešla v platnost v prosinci 2009 a znamenala reformu právního uspořádání unijních institucí oproti zakládajícím smlouvám. Evropská unie díky ní například získala právní subjektivitu. 

Za přispění k udržování míru, demokracie a podporu lidských práv získla Evropská unie v roce 2012 Nobelovu cenu míru. O rok později došlo k doposud poslednímu rozšíření společenství, do Evropské unie přistoupilo Chorvatsko.

Několika členskými státy otřásly v letech 2015 až 2017 teroristické útoky, které vedly na unijní úrovni k další spolupráci v oblasti bezpečnosti. Velkým tématem, které se v následujících letech řešilo v evropských institucích, byla migrační vlna. Uprchlíci a migranti přicházeli do Evropy různými cestami, za jeden rok požádalo v Evropské unii o azyl přes milion lidí. Mimo to se také Evropská unie jako celek přidala k Pařížské dohodě o klimatu a zavázala se tak podnikat kroky k tomu, aby svou činností co nejméně přispívala ke změnám klimatu a znečištění životního prostředí. 

Velká Británie se v roce 2016 v referendu rozhodla jako vůbec první země v historii z Evropské unie vystoupit. To vedlo k dlouhým jednáním mezi unijními a britskými vyjednavači, kteří připravovali uspořádání vzájemných vztahů po brexitu. Definitivně se z osmadvacítky stala sedmadvacítka na konci ledna 2020.