česky  english

A přece bude v Praze! Agentura Galileo se příští rok přestěhuje

Kdy: 10.12.2010, Kde: Brusel

Po téměř pěti letech soustředěného a společného úsilí bylo v pátek 10. prosince 2010 rozhodnuto. Centrála evropského satelitního systému Galileo bude sídlit v České republice.

Praha obstála v tvrdé konkurenci dalších desíti zemí. Nakonec po dlouhých jednáních zůstaly ve hře jen dvě – vedle České republiky ještě Nizozemsko. Ve středu 8. prosince při hlasování členských států zcela přesvědčivě – 22:4 – zvítězila Praha. A v pátek 10. prosince Prahu podpořily jednomyslně všechny země EU.

Galileo – jméno, které diplomaté v Bruselu na Stálém zastoupení ČR i na zastupitelských úřadech ve všech zemích EU, experti Ministerstva zahraničí, Ministerstva dopravy včetně vládního zmocněnce pro Galileo a Úřadu vlády, europoslanci, naši ministři i předseda české vlády skloňovali v tomto roce stále častěji. Páteční rozhodnutí ministrů členských zemí EU přineslo všem zasloužené vítězství.

Od příštího roku by do budovy bývalé České konsolidační agentury v Praze-Holešovicích mělo z Bruselu zamířit nejprve na padesát, později až sto expertů. Pod administrativní centrálu budou patřit obě řídící a monitorovací střediska – jedna ve Spojeném království, druhá ve Francii. Pražská centrála bude mít na starost vlastní vybudování systému, sledování průběhu projektu Galileo, akreditaci bezpečnostních prvků agentury, zadávání výběrových řízení a marketing. Pokud se projekt podaří uvést v život podle nynějších plánů, kromě prestiže znamená pro Českou republiku přínos z fungování unijní instituce, kongresové turistiky, blízkost centra v širších souvislostech bude přínosem pro české firmy, které se podílejí na výrobě nebo vývoji vesmírných družic.

Česká republika si vítězství poctivě vybojovala. Soustředili jsme svůj zájem od počátku na jednu jedinou agenturu. Důsledně jsme prosazovali požadavek, aby při rozhodování o sídlech agentur nezůstávaly stranou země, které do EU vstoupily v roce 2004 a později. Organizovali jsme desítky doprovodných odborných akcí v České republice i v zahraničí. Na podzim roku 2008 byla před Evropskou kosmickou agenturou ESA vztyčena česká vlajka po boku vlajek ostatních členských států. I naše členství v ESA bylo důležité při rozhodování o sídle agentury Galileo. Byl připraven kvalitní návrh, nabídli jsme pro agenturu vhodné sídlo. Byli jsme vstřícní i v praktických detailech, třeba při debatách o tom, kam budou chodit do školy děti evropských expertů. Jsme připraveni zajistit stěhování agentury tak, aby projekt Galileo nebyl ohrožen. Táhli jsme za jeden provaz.

Vzpomínám na návštěvu evropského kosmodromu v Kourou na Guayaně na pozvání francouzského předsednictví. Právě odsud mají na oběžnou dráhu kolem Země vynášet nosiče vesmírné družice projektu Galileo. Ty zpřesní naše údaje při navigaci aut nebo letadel, sníží naši závislost na datech ze třetích zemí, nabídnou řadu důležitých služeb - předají potřebné informace záchranářům, pomohou v ohrožení života.

To všechno bude pravda jen tehdy, pokud Evropská unie zvládne řadu nelehkých kroků. Právě řízení velkých projektů nepatří mezi její silné stránky. Společné evropské projekty bývají nákladné, těžkopádné, těžko hledají partnery ze soukromé sféry. A hlavně – Evropská unie musí úspěšně zvládnout všechny turbulence finanční a hospodářské krize, kterými právě procházíme. S oslavami tedy ještě počkejme, skromnost a zdrženlivost je na místě. První krok se České republice podařil. Hodně štěstí do těch dalších.

Milena Vicenová

velvyslankyně, stálá představitelka ČR při EU