english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
podekovani_umelcum
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncert českého barokního souboru Ensemble Inégal v Jaunmoku pils

Dne 19. června 2010 se v prostorách Sloupového sálu zámku Jaunmoku, Tukumský okres, Lotyšsko, uskutečnil koncert českého barokního souboru Ensemble Inégal v rámci 10. Mezinárodního Bachova festivalu komorní hudby, jehož se zúčastnil i lotyšský prezident V. Zatlers s chotí.

S tímto prestižním festivalem klasické hudby spolupracujeme již několik let, připomeňme koncerty houslistky G. Deméterové a cembalistky litevského původu G. Lukšaite-Mrázkové v roce 2006, vystoupení Dua Collegium Marianum – flétnistky Jany Semerádové a loutnisty Jana Krejči v roce 2008 a J. Semerádové s francouzským cembalistou B. Cuiller v roce 2009. Pro jubilejní 10. ročník jsme se s organizátory rozhodli představit lotyšskému publiku větší hudební těleso – přední český barokní soubor Ensemble Inégal (www.ensembleinegal.cz), který zastupoval umělecký vedoucí A. Viktora (vynikající varhaník, pedagog na plzeňské konzervatoři, vedoucí Pražských barokních sólistů), hráč na violu da gamba P. Wagner, hráč na theorbu J. Krejča a sólistka G. Eibenová. Tento soubor si za 10 let svého působení získal značné umělecké renomé pro vysoce kvalitní interpretaci především barokní hudby, účastí na světových festivalech, ale také světovými premiérami nahrávek, např. ve své době evropsky proslulého, dnes téměř zapomenutého českého skladatele Jana Josefa Agnáta Brentnera, oratoria Il Serpente di Bronzo Jana Dismase Zelenky (za tuto nahrávku získal v roce 2005 prestižní francouzské ocenění Diapason d´Or), či sakrálních skladeb A. Vivaldiho, nacházejících se pouze v českých archivech, v roce 2009. Příští rok je soubor pozván také k účinkování na Pražském jaru. Připomeňme rovněž, že v roce 2002 A. Viktora a G. Eibenová v rámci svého lotyšského turné provedli koncerty na rižském varhanním festivalu, v Liepáji a Kuldíze.        

Koncertu v Lotyšsku předcházel koncert v Tallinnu 17.6., který byl připraven našimi kolegy ze ZÚ Tallinn. Dne 19. 6. Ensemble Inégal vystoupil jako hlavní host na společném koncertě na zámku Jaunmoku (pozn. 70 km od Rigy),na němž účinkovala i organizátorka festivalu A. Kalnciema (významná lotyšská cembalistka a profesorka Lotyšské hudební akademie Jázepse Vítolse), a přední Rižský saxofonový kvartet. Pro doplnění dodejme, že koncert se uskutečnil v rámci oslav Tukumského okresu. Koncertu se zúčastnilo více než dvě stě posluchačů, pozvání ZÚ Riga přijali velvyslanci a diplomaté, představitelé významných lotyšských institucí, členové Lotyšsko-české společnosti, naši partneři (např. starosta nedalekého města Talsi, kde jsme vloni prezentovali tři výstavy) a prestiž koncertu podtrhla účast lotyšského prezidenta s chotí. Na koncertu zazněly v podání Ensemble Inégal písně H. Purcella a skladby G. Fingera a F. Couperina, A. Kalnciema přednesal skladbu J.P.N. Royera a Rižský saxofonový kvartet přepis Italského koncertu J.S. bacha a skladby G. Ligetiho a P. Ituraldeho. Koncert se setkal s mimořádným úspěchem a stal se skutečnou ozdobou festivalu. Po koncertě byla uspořádána malá recepce, jíž se zúčastnili všichni VIP hosté.

Galerie


koncert Ensemble inégal