english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Ohlasy lidické tragedie a práce lotyšských dětí do MDVV LIDICE 2010

Dne 19.února byla ve foyer Rižského magistrátu zahájena výstava Ohlasy lidické tragedie ve světě. Výstava byla uspořádána společně s výstavou prací lotyšských dětí, které byly vybrány do letošního ročníku soutěže MDVV Lidice 2010. Výstavy potrvají do 5.3., kdy v konferenčním sále lotyšského Ministerstva životního prostředí autorům těchto vybraných prací bude uděleno uznání lotyšské strany. Výstavy též v rámci své oficiální návštěvy v Lotyšsku navštívila české delegace ústavního a justičního výboru PSP ČR.

ZÚ Riga již dvanáct let popularizuje v Lotyšsku výstavu MDVV Lidice. Při každoročních slavnostních ceremoniálech, při nichž jsou lotyšským dětem předávány ceny ze soutěže (pozn., těchto cen bylo předáno již více než 500), bývá sice lidická událost vzpomínána, ale jen jako fakt, jenž stál u zrodu vzniku této soutěže. Proto jsme se rozhodli v letošním roce, kdy si připomínáme 65. výročí konce 2. světové války, přiblížit lotyšské veřejnosti více lidickou tragedii s důrazem na její nejhrůznější zločin - zavraždění 82 lidických dětí. Pro první ze série prezentací výstavy v Lotyšsku jsme využili již několikáté veřejné představení prací lotyšských dětí, které byly vybrány do vlastní soutěže, a tak ve foyer Rižského magistrátu mají návštěvníci možnost dočíst se o tragickém osudu lidické vesnice, a zároveň se potěšit čistotou dětské duše, která je cítit z každé z vytvořených prací na téma Biodiverzita mé země. Na tomto kontrastu pak zrůdnost vyvraždění Lidic musí hluboko zasáhnout každého návštěvníka.

Výstavu zahájili 1. tajemník ZÚ Riga P. Šusták, zástupkyně ředitele Státního centra pro vzdělávání Ministerstva školství a vědy Lotyšské republiky a metodička Rižského metodického centra pro zájmové vzdělávání, která po celou dobu účasti Lotyšska v lidické soutěži koordinuje tuto lotyšskou část. Zatímco zástupce ZÚ Riga pohovořil o Lidicích a lidické tragedii, řečníci za lotyšské partnery uvedli zajímavé informace o historii účasti lotyšských dětí v soutěži. V letošním ročníku bylo zasláno z celého Lotyšska téměř 1500 prací, z nichž 182 bylo vybráno odbornou porotou pro „reprezentaci“ své země v Lidicích. V průběhu zahájení a následného pohoštění měli hosté možnost sledovat krátký dokument o Památníku Lidice a poté se téměř všichni přítomní, včetně dětí, odebrali do sousedního jednacího sálu radnice, kde shlédli dokumentární film In the Shadow of Memory. Po jeho skončení bylo patrné, že výpovědi přeživších lidických matek i několika málo dětí zanechaly na divácích silný dojem.   

Akce se zúčastnilo na 70 osob z lotyšských institucí, Lotyšsko-české společnosti a dětí z rižských zájmových center s jejich uměleckými vedoucími. O výstavě informoval ruskojazyčný deník Vesti sevodnja pod názvem „Lidice - česká Chatyň“.

Výstava, kterou si ZÚ Riga zapůjčilo od Památníku Lidice na tento rok, bude dále prezentována v městečku Audriňi, kde jedna z hlavních ulic byla též pojmenována Lidická, a dalších regionálních městech, do jejichž škol každoročně putují ocenění v lidické soutěži, např. Tukums, Rézekne, Liepája, atd. Také dobré hodnocení naší společné akce od všech zúčastněných vnuklo myšlenku na založení tradice této společné prezentace v prostorách Rižského magistrátu.