english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výsledky dětské soutěže „Proměny PET lahve“

Dne 27. října 2010 byla v Lotyšském muzeu přírody ukončena výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi předáním cen vítězům dětského výtvarného konkurzu Proměny PET lahve, který jsme ve spolupráci s Lotyšským muzeem přírody vyhlásili po dobu prezentace výstavy. Za ZÚ Riga ceny předal kulturní referent M. Korecký.

V informaci o zahájení výstavy jsme upozornili na vyhlášený konkurz. K našemu milému překvapení, ale i díky dobrému logistickému zajištění vyhlášeného konkurzu partnerským muzeem, se konkurz setkal s velkým ohlasem v rižských i regionálních základních a uměleckých školách. A tak do dne uzávěrky konkurzu byla výstavní síň, kde byla instalována naše výstava, zaplněna 59 samostatnými či skupinovými pracemi, z nichž některé se skládaly z řady objektů, na jejichž vytvoření žáci uměleckých škol a výtvarných kroužků využili PET lahve. Tak se na výstavě objevili četní představitelé fauny i flóry, roboti, různé postavičky, ale i velmi zdařilý komisař Rex.

Po dohodě s partnery, každá strana vybrala ze dvou věkových kategorií své favority pro Cenu sympatií. Hlavními kritérii hodnocení byly nápaditost, technické zpracování, ale i „čistota“ použitého materiálu (ve smyslu využití pouze plastu, nikoliv v kombinaci s jinými materiály, jako papír, textilie atp.). Celkem bylo oceněno 13 prací: 9 ocenění vybralo Lotyšské muzeum přírody a po dvou Lotyšský zelený bod a ZÚ Riga. Na předávání se dostavily všechny oceněné děti v doprovodu svých uměleckých vedoucích. ZÚ Riga ve věkové kategorii 7-10 let ocenil skupinovou práci 5 dětí z Jaunannenské umělecké a hudební školy (200km od Rigy) pod názvem Květinový ostrov a  ve věkové kategorii 11-15 let naše sympatie získala Květinová koule žáka Talské základní školy (120km od Rigy).

Kulturní referent poskytl spolu s partnery interview pro Lotyšskou televizi. Přílohou zasíláme dvě fotografie z ocenění. Další fotografie jsou na webových stránkách našeho úřadu.

Po tomto velmi úspěšném rižském entrée jsme uskutečnili jednání s Lotyšskou národní knihovnou a Lotyšským zeleným bodem o prezentaci výstavy v lotyšských regionech v příštích dvou letech. Výstava bude putovat po regionálních knihovnách a ve spolupráci s místními zastoupeními Zeleného bodu vyhlásíme konkurz i jednotlivých destinacích.

Galerie


Dětská soutěž Proměny PET lahve