english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Premiéra Spalovače mrtvol Juraje Herze na filmové přehlídce v Rize

Dne 17. listopadu 2010 se uskutečnila v nejstarším rižském kině Ríga projekce filmu J. Herze Spalovač mrtvol. Film byl uveden v rámci filmové přehlídky „To, co nesmíš nevědět V – odchylky skutečnosti“, jež od 8.9. do 8.12. nabízí celkem 7 filmů. Český film pro přehlídku zajistil ZÚ Riga. Lotyšské kinopremiéry filmu se zúčastnil a za ZÚ Riga promluvil kulturní referent M. Korecký.

Jednalo se o druhý cyklus, na němž byl prezentován český film. Připomeňme, že v loňském roce v rámci třetího cyklu byly uvedeny filmy Sedmikrásky V. Chytilové a Hoří, má panenko, a  Konkurs (společně s filmem Kdyby ty muziky nebyly) M. Formana. Tyto filmové přehlídky organizuje Kinomuzeum, součást Lotyšského národního kinematografického centra. V tomto cyklu se Hezrův film objevil vedle snímků W. Wenderse, M.Hanekeho, E.Rohmera či L.Buñuela.

Pro diváky je kromě nabídky filmových chef-d´oeuvrů atraktivní zasvěcený komentář některého z předních lotyšských filmových kritiků a kinoznalců. Zatímco v loňském roce české filmy byly komentovány N. Naumanisem (Sedmikrásky, Konkurs a Kdyby ty muziky nebyly) a D. Rietumou (Hoří, má panenko), Herzův film byl uveden V. Freibergem. Stejně jako vloni, i letos nás potěšila hojná účast na českém filmu (více než 200 diváků), a jak nám potvrdila vedoucí kina Riga D. Aboliňa, sama skvělá filmová kritička, zájem o tyto filmové lekce neustále roste.

Těší nás pokračující spoluprací na filmové přehlídce, neboť je díky její popularitě zajištěna značná divácká účast, a navíc české filmy, jakkoliv se jedná již o českou a světovou „klasiku“, jsou uváděny v lotyšské kinopremiéře. ZÚ Riga přislíbil zajistit film na následující cyklus, který se uskuteční na jaře příštího roku

 

.