english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
oslavy_dne_evropy_9_kvetna_2010_cesky_1
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Prezentace ČR v rámci oslav Dne Evropy v Rize

Dne 9. května 2010 proběhly v Rize oslavy Dne Evropy formou celodenního hudebního programu a prezentací států EU.

Po loňských úspěšných oslavách 5. výročí připojení k EU (akci navštívilo na 10 000 zájemců), MZV LV a kulturní agentura Ave Sol ve spolupráci s diplomatickými misemi akreditovaných států EU v letošním roce uspořádaly oslavy Dne Evropy. Tyto oslavy měly i jistý politický podtext, neboť týž den se konaly v Rize oslavy konce druhé světové války u Památníku Vítězství, zbudovaného bývalým režimem, které, právě zde v Lotyšsku, se negativně využívají pro propagaci a demonstraci, s ne ojedinělými projevy protilotyšského smýšlení, početné místní ruskojazyčné enklávy. Kromě celodenního hudebního programu na scéně Vermanes darzs v samém centru města, kde se oslavy konaly, letos organizátoři zkvalitnili technické zabezpečení a inovovali celou koncepci stanového městečka, a navíc spolupracovali s lotyšskou veřejnoprávní televizí, která v přímých vstupech po celý den informovala o průběhu akce, jednotlivých stáncích a jejich programu.

Vesměs všechny ČS v „sekci“ pod názvem „Navštiv domy jiných států EU“ se tradičně prezentovaly informačními turistickými tiskovinami i promítáním promočních turistických cestopisů po své vlasti, informacemi o kultuře, historii, vzdělání a cestování, ale v letošním roce navíc připravili i různé atrakce a soutěže, aby návštěvníky aktivně zapojily (PL – soutěž o nejlepší vtip o Polácích či výuka polonézy, ES – výuka flamenga, DK – projížďka na dánském kole Christiania. DE – soutěž v nafukování balonů, LT – ukázky tradičních tanců, atp.). Lotyšsko, kromě své země, prezentovalo ve své sekci „Buď jako doma“ místní zastoupení evropských institucí i zapojení lotyšských institucí do evropského kontextu.  

Oficiální program, jehož se zúčastnili všichni velvyslanci, zahájili projevem ministr zahraničí A. Ronis, premiér V. Dombrovskis, starosta Rigy N. Ušakovs a vedoucí lotyšského zastoupení EU I. Šulca. Prezident republiky V. Zatlers, který oslavy zahajoval vloni, se letos účastnil oslav konce druhé světové války v Moskvě.

„Český dům“ se prezentoval jako vloni řadou materiálů zajištěných z agentury CzechTourism (bylo rozdáno několik tisíc kusů!), projekcí DVD o ČR firmy Wolvocom, jako jedna z mála zemí nabízel degustaci českých specialit, připravených na ZÚ - české řízky a utopenci, a aktivně se letos účastnil i přizvaný zástupce CzechTrade. Velký zájem vzbudila výstava PET lahve, jejíž část jsme vystavili (výstavu budeme prezentovat v Rize celou později) a hra pexeso s českými hrady a zámky (součást výstavy, která letos putuje po lotyšských regionech). I letos návštěvníci sbírali ve stanech samolepky států do slosovatelného průvodce. V našem stanu ji získali za odpověď na jednu z 15ti otázek o ČR. Zde si účastníci mohli prověřit a doplnit své znalosti, pro nás to byl poučný průzkum o znalostech místních občanů o českých reáliích. Po celou dobu otevření stanu byl přítomen velvyslanec T. Pštross a aktivně se zapojil do naší prezentace.

Program vyvrcholil závěrečnou loterií, jíž se mohli účastnit návštěvníci, kteří nashromáždili samolepky s vlajkami všech států. Velvyslanec ČR předal 3 ceny – knihy, DVD o ČR, CD s českou klasikou hudbou, dárkovými předměty MZV a české sklo a porcelán.      

I přes poměrně chladné počasí bohatý program opět přilákal mnoho návštěvníků. Velký ohlas mělo živé vysílání v celostátní televizi. Domníváme se spolu s organizátory i kolegy jiných ZÚ, že jde o smysluplnou propagaci evropských států, která nenucenou formou přibližuje všem věkovým kategoriím evropskou národnostní různorodost, a zároveň i jednotu a příslušnost jednomu kulturně historickému regionu.

Galerie


9.květen