english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Projekce filmového portrétu sklářských legend S. Libenského a J. Brychtové v Rize

Dne 23.dubna. se uskutečnilo v Lotyšské akademii výtvarných umění promítání filmového portrétu českých legend sklářského umění Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Tato prezentace byla doplněna přednáškou docentky katedry sklářského umění akademie o česko-lotyšských vztazích v tomto oboru. Výstavu zahájil rektor akademie a za ZÚ Riga kulturní referent Michal Korecký.

Dlouhodobě dobré vztahy, které ZÚ Riga udržuje s Lotyšskou akademií výtvarných umění, zvláště pak právě s katedrou sklářského umění, potvrdila i tato poslední akce. Historie i současný vývoj tohoto oboru v Lotyšsku jsou neodmyslitelně spjaty s Českou republikou: připomeňme v roce 2008 (viz KZ č.j. 624/2008-RIGA) bohatý třídenní program oslav 45. výročí založení sklářského oboru na této škole dnes emeritním profesorem Arnoldem Vilbersem, který své zkušenosti získal v 60. letech na pražské UMPRUM (pozn. oslav se zúčastnila významná česká kunsthistorička sklářského oboru, profesorka Sylva Petrová), či pravidelné pracovní cesty studentů a jejich pedagogických vedoucích do ČR, kde ve sklářské dílně Ajeto zhotovují své absolventské práce.  

Odpolední program zahájili krátkým projevem rektor Lotyšské akademie výtvarných umění Aleksejs Naumovs, kulturní pracovník ZÚ Riga a vedoucí katedry sklářského umění Inguna Audere. Opět, stejně jako při oslavách výročí založení katedry, se nesčetněkrát připomínala ČR jako sklářská velmoc, ale také jako dobrý partner a umělecká inspirace pro lotyšské skláře. Velmi zajímavým byl referát o vztazích mezi ČR a LV v tomto oboru, ve kterém docentka tohoto oddělení Vineta Groza shrnula všechny podstatné momenty od založení katedry: výstavy děl českých sklářů v LV a lotyšských  v ČR, vzájemné pracovní styky pedagogických pracovníků, atp. Poté vystoupil emeritní profesor A. Vilbergs, aby vzpomněl další české skláře, s kterými se setkal, a zvláště pak jeho profesora Josefa Kaplického a svého spolužáka ze studijních let, dnes profesora a uznávaného skláře Vladimíra Kopeckého. Poté bylpromítnut filmový portrét S.Libenského a J.Brychtové s komentářem Sarmíte Gravy, mecenášky sklářského oboru na lotyšské akademii a propagátorky českého sklářského umění, která se za svého dlouhodobého pobytu v ČR s umělci setkala a zná dobře jejich dílo. V následné besedě pak kulturní pracovník ZÚ informoval přítomné o stipendijních možnostech v ČR (tyto byly dosud blokovány lotyšskou stranou, neboť místní umělecké školy spadají do působnosti ministerstva kultury, nikoliv školství, což bylo vyjasněno při letošním výběru kandidátů na stipendia poskytovaná ujednáním v oblasti školství mezi ČR a LV), o což projevili přítomní studenti nemalý zájem. 

Akce se zúčastnilo na 50 osob z akademického prostředí – pedagogové a studenti, a mj. poslanec a předseda parlamentního výboru lotyšsko-české spolupráce Uldis Grava.