english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Údolí včel na přehlídce historických filmů Castellum et picturaes mobiles v Césis

Ve dnech 13. – 15. srpna 2010 proběhla na hradě v Césis přehlídka 10 historických filmů pod názvem Castellum et picturaes mobiles, mezi nimiž byl i film Fr. Vláčila Údolí včel. Zahájení festivalu se zúčastnil velvyslanec T. Pštross, který také uvedl zahajovací český film. Na zajištění filmu spolupracoval ZÚ Riga.

Se zajímavou iniciativou uspořádání filmové přehlídky historických filmů v historických kulisách středověkého hradu v Césis nás, stejně jako další partnery, oslovilo Césiské samosprávní kulturní a turistické centrum. Do projektu filmy zajistily rovněž Velvyslanectví Polské republiky, Francouzské kulturní centrum a Dánský kulturní institut. Na výběru filmů se podílel Bruno Aščuks (režisér, bývalý ředitel Lotyšského filmového centra, vedoucí filmové a divadelní sekce Lotyšské kulturní akademie, předseda Státního kulturního kapitálového fondu). A tak se na přehlídce objevily filmy jako Eizenštejnův Ivan Hrozný z r. 1924, unikátní němý dokument Čarodějnice z r. 1922 dánského režiséra B. Christensena, z novějších např. lotyšský film Ve stínu meče z r. 1976, francouzský Návrat Martina Guerra režiséra D. Vigneho, 1982, polský film Železná ruka R. Bera, 1989, či poslední filmové zpracování vlády Ivana Hrozného P. Lungina Car, 2009; pro děti pak švédská adaptace románu A. Lingrenové Ronja – dcera loupežníka. Celý program je dostupný na stránkách www.filmuskate.cesis.lv.  

Zahájení 13.8. proběhlo na nádvoří césiského hradu za účasti organizátorů, českého a polského velvyslance a zástupců médií. Po degustaci středověkých specialit – chléb dle dobového receptu a saracénský čaj, se uskutečnilo promítání Vláčilova filmu, kterým byla třídenní filmová přehlídka zahájena. Film, který uvedl velvyslanec T. Pštross, byl pro tento účel vybrán ne náhodou – je v něm zmínka o Wendenu, což je německý název pro Césis, který byl, jak konstatuje jedna z hlavních postav filmu, sídlem nejctnostnějších bratří řádu (rozuměj Livonského řádu mečových rytířů) a film vlastně ukazuje kolonizaci a kristianizaci Pobaltí tímto německým řádem. Velmi sugestivně působilo promítání, i když místy částečně na úkor kvality obrazu, přímo na zeď v hradní věži, kdy se rám obrazu pozvolně ztrácel v odhalených částech kamenné zdi. Film byl reprizován v neděli 15.8., tentokrát již na velkoplošném plátně.

Co se týče medializace projektu, i tato byla velmi dobře připravena. 3. srpna proběhla v rižském klubu Nabaklab tisková konference za účasti všech organizátorů a partnerů, více než půlhodinový vstup, s velkou upoutávkou právě na český film, v Kulturním rondó odvysílal vpředvečer přehlídky Lotyšský státní rozhlas, velvyslanec před zahájením filmu poskytl rozhovor pro regionální vysílání lotyšské televize. Informace přinesly i celostátní a regionální tisk.

Rovněž s městem Césis máme dlouhodobou spolupráci: od roku 2000 jsme zde již zorganizovali 6 kulturních akcí, naposledy vloni výstavu Česká nej u příležitosti koncertu Novoměstského orchestru. Příprava organizátorů byla na velmi vysoké úrovni, a proto se podobného projektu, na jehož realizaci se shodly všechny zúčastněné strany, rádi zúčastníme i příští rok. 

Galerie


Filmový festival Castellum un picturaes mobiles