english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Legendy hradů a zámků v Pávilostě

Dne 30. dubna 2010 velvyslanec Tomáš Pštross navštívil oficiálně město Pávilosta u příležitosti prezentace putovní výstavy Legendy hradů a zámků, která probíhá v Pávilostském národopisném muzeu. Výstava, kterou zahájili pracovníci Lotyšské národní knihovny 14. dubna, potvrá do 30. května. Jedná se o její druhou regionální prezentaci v tomto roce.

Město Pávilosta se po Dobele stalo druhým městem, kde je letos výstava prezentována. Protože velvyslanec nemohl osobně zahájit výstavu 14. dubna, bylo dohodnuto, že město oficiálně navštíví v průběhu prezentace výstavy, neboť zde ZÚ Riga pořádá českou kulturní akci vůbec poprvé. Ačkoliv se jedná o poměrně významný přístav, jakkoliv malý, přesto s velkým rybářským potenciálem, na západním pobřeží Lotyšska, jednalo se o vůbec první oficiální velvyslaneckou návštěvu ve městě.

Návštěva města začala setkáním se starostou města i okresu v budově okresní samosprávy. V rozhovoru jsme se dozvěděli o jedinečnostech, úspěších i bolestech města a celého okresu, o jeho možnostech i perspektivách, ale i předali české zkušenosti v určitých oblastech (např. v plánovaném rozšíření náhradních energetických zdrojů v kraji), kdy velvyslanec fundovaně odpověděl na starostovy dotazy. Následně jsme navštívili rybářský přístav, v jehož areálu se nachází také provozovna na zpracování ryb. Poté jsme se v doprovodu starosty odebrali do Národopisného muzea, které se nachází v nejstarší budově města, kde nás přivítala jeho ředitelka a několik pozvaných hostí, mezi nimiž byli zástupci místních institucí. Příjemným překvapením bylo setkání s laureátem ročníku MDVV Lidice 2009 z místní umělecké školy, který převzal vloni v Rize z rukou velvyslance svoji cenu. Jak nám potvrdil ředitel školy, pro žáka jeho školy to byl nezapomenutelný zážitek, a podotkl, že tato kvalitní mezinárodní soutěž je pro místní žáky silnou motivací. Po krákém slovu velvyslance jsme si prohlédli expozici muzea, věnovanou historii města a regionu. Návštěva byla zakončena ochutnávkou místní speciality – platýze uzeného dle místního, z generace na generaci předávaného receptu.

Výstava v Pávilostě bude prodloužena z důvodu technických překážek následující destinace. Výstava proto bude pokračovat až v červenci ve městě Aizpute.

 

Galerie


pavilosta