english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Legendy hradů a zámků v Aizpute

Dne 9. července 2010 byla slavnostně zahájena měsíční prezentace putovní výstavy Legendy hradů a zámků v Městské knihovně města Aizpute. Výstavu zahájili starosta města, kulturní pracovník ZÚ Riga a zástupci Lotyšské národní knihovny. Jedná se již o její třetí regionální prezentaci v tomto roce.

Po městech Dobele a Pávilosta pokračuje po krátké odmlce letošní prezentace této putovní výstavy po lotyšských regionech. Podobně jako v případě předchozí destinace se jedná o první českou výstavu v tomto městě. Jakkoliv malé, pětitisícové okresní město Aizpute se může chlubit dvěma unikáty: je nejstarším městem v západolotyšském Liepájském regionu se zachovanou zříceninou, částečně konzerovanou, hradu Livonského řádu (s přestavbami až do začátku 16. st.) a rozsáhlá dřevěná architektura městského centra tvoří architektonický skanzen, který byl zařazen na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Návštěva města začala setkáním se starostou města i okresu v budově okresní samosprávy. Přítomni byli i představitelé dalších kulturních institucí města i ekonomické sféry (místní výrobce mléčných výrobků již několik let intenzivně spolupracuje s partnery z českého Žamberka). Protože šlo o první oficiální návštěvu města za strany ZÚ Riga, po krátké prezentaci města se hovořilo především o možnostech využití již existujících obchodních kontaktů k navázání širší, partnerské spolupráce v dalších oblastech se ZÚ, potažmo ČR. Poté se přítomní odebrali do městské knihovny, kde byla zahájena výstava. Výstavu zahájili starosta města, kulturní pracovník ZÚ Riga a zástupci Lotyšské národní knihovny. V proslovech zazněla témata projednaná na předchozím setkání a podtržen význam kulturního dědictví, které napomáhá k lepšímu vzájemnému poznávání národů.  

ZÚ věnoval městské knihovně české knihy v lotyšském překladu a řadu propagačních materiálů. 

Galerie


Hrady a zámky_Aizpute