english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Legendy hradů a zámků v Kandavě

Dne 12. srpna 2010 byla slavnostně zahájena měsíční prezentace putovní výstavy Legendy hradů a zámků v Muzeu kandavského okresu. Výstavu zahájili starosta města, kulturní referent ZÚ Riga a vedoucí výstavního oddělení Lotyšské národní knihovny. Jedná se již o čtvrtou regionální prezentaci této výstavy v tomto roce.

Po městech Dobele, Pávilosta a Aizpute pokračuje letošní prezentace této putovní výstavy po lotyšských regionech. Podobně jako v případě předchozích dvou destinací se jedná o první českou výstavu v tomto městě. Okresní město Kandava má, stejně jako předchozí město Aizpute, řadu zajímavostí, mezi nimiž můžeme jmenovat nejstaší kamenný most v Lotyšsku a severní Evropě postavený z netěženého kamene (unikátem je, že most byl vybudován na souši, a teprve po jeho dokončení bylo přesunuto řečiště), největší plannou hrušeň v zemi, místní specialitu – kávu z dubových žaludů, a i zde se dochovaly zříceniny hradu Livonského řádu.

Výstavu Legendy hradů a zámků Muzeu kandavského okresu zahájil starosta města, kulturní pracovník ZÚ Riga a vedoucí výstavního oddělení Lotyšské národní knihovny. Ve velmi přátelské atmosféře zazněla nejen slova uznání naší regionální kulturní iniciativě či faktické informace o výstavě, ale také osobní vzpomínka starosty, který na vystavených panelech nalezl objekty, které sám při své cestě po ČR navštívil. U následné kávy jsme hovořili s pracovníky muzea o dalších možných kulturních projektech, neboť muzeum skýtá velmi pěkné výstavní prostory.

ZÚ věnoval městské knihovně české knihy v lotyšském překladu a řadu propagačních materiálů. Také v muzeu je připravena pro návštěvníky výstavy řada turistických materiálů o ČR. 

Galerie


hrady a zámky_Kandava