english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
z_instalace
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Industriální stopy v Rize

Ve dnech 7. až 21. června 2010 proběhla v rižském uměleckém centru Totaldobže výstava autorů B. Fragnera a A. Hanzlové Výzkumného centra průmyslového dědictví ČVUT Industriální stopy. Výstava byla součástí projektu, kterým umělecké centrum zahájilo oficiálně svou činnost v pronajatých prostorách v jedné z budov bývalé rižské továrny VEF. Výstavu spolu s umělcem a vedoucím umělecké skupiny K. Lielgalvis slavnostně otevřel velvyslanec Tomáš Pštross.

Pro výstavu, představující 36 ukázek přestaveb a nového využití bývalých továrních hal a budov v České republice, jsme v Rize hledali prostory, které by odpovídali obsahu výstavy. Podařilo se nám zkontaktovat uznávaného mladého lotyšské umělce Kasparse Lielgalvise (http://www.kasparslielgalvis.com), který v tomto roce spolu s dalšími lotyšskými umělci založil neziskovou společnost Totaldobže (http://www.totaldobze.com/ArtCenter/). Ačkoliv má za sebou tento umělec mnoho jiných uměleckých projektů, jeho nově založená společnost začala působit v prostorách bývalé rižské továrny VEF, kde zřídila umělecké centrum s ateliéry a galerií. A právě součástí oficiálního otevření této galerie, vedle výstavy Lotyšské akademie umění, koncertu a divadelního představení, se stala i výstava Industriální stopy.

Na zahájení naší výstavy, kterou celý program i začínal, promluvil velvyslanec T. Pštross. Svým projevem přiblížil pozadí české průmyslové architektury: průmyslový rozmach českých zemí v 19. století a na začátku 20. století, jež nám zanechaly bohaté průmyslové dědictví, architektonické zvláštnosti průmyslových budov, díky nimž se mnohé z nich dostaly na seznam kulturních památek, a jejich využití pro současné potřeby. K. Lielgalvis vyjádřil velkou radost nad možností prezentovat naši výstavu ve svých prostorách s přáním, aby i tyto v brzké době prošly podobnou obnovou (pozn. – v době zahájení výstav bylo centrum ještě ve značně „industriálním“ stavu).  

Otevření centra a následného rautu na střeše této bývalé tovární haly se sešlo asi 150 lidí. Ačkoliv šlo o nové umělecké centrum, galerie byla hojně navštěvována, např. bývalá lotyšská ministryně kultury, ředitelé francouzského a dánského centra, architekti, umělci, atp. Výstavu podle zápisů v návštěvní knize a účastí na dalších akcích, které zde probíhaly, shlédlo na 500 lidí.

 

Galerie


výstava industriální stopy