english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Kas ir Čehu máksla? (Co je české umění?) v Rize

Dne 3. června 2010 byla v rižském kulturním centru Ilguciems zahájena výstava 24 mladých českých umělců pod názvem Kas ir čehu máksla (Co je české umění). Výstavu připravil lotyšsko-český tým I. Grávlejs a P. Pětiletá, za finančního přispění ZÚ Riga. Výstavu spolu s umělci zahájil velvyslanec Tomáš Pštross.

 

 

Kurátoři výstavy, Ivars Grávlejs (zavedený mladý lotyšský fotograf, který v letech 2000-06 vystudoval katedru fotografie na pražské FAMU. Jako student se účastnil řady společných výstav a samostatně několikrát vystavoval v Praze, ale i Budapešti, Berlíně, Moskvě. Po návratu do Lotyšska na výstavě v Rize na podzim 2008 vystavoval v galerii Adrejsala obsáhlou kolekci fotografií z akademického i studentského života na FAMU) a Petra Pětiletá (absolventka pražské AVU, spoluautorka kartografického fotocyklu I. Grávlejse Neznámá Riga, který vychází v lotyšském kulturním týdeníku Kultúras fórums), se mj. letos na podzim zúčastní již podruhé pokračování mezinárodního uměleckého projektu Survival kit 2, který si klade za cíl ukázat odraz současné ekonomické krize v umění, nejen jako námět výstavy, ale jak se odráží především ve vyjadřovacích prostředcích, formě a použitých materiálech - rozuměj použitá i použitelná materie každodenního života běžného člověka, v rižském Centru moderního umění.

Výstavu zahájili velvyslanec T. Pštross a kurátoři výstavy. Cílem výstavy, na němž své umělecké vizuální i video instance vystavuje 24 českých umělců, např. Jaroslav Kyša, Viktor Fredo, Jan Šerých, Patricie Fexová, Linda Urbánková či Tomáš Vaněk, je představit trendy současného mladého českého konceptuálního umění a poukázat na jeho odlišnosti od současného lotyšského umění. Jak zdůraznili kurátoři, kteří znají dobře poměry jak v ČR, tak v Lotyšsku, základní rozdíl je jak v uměleckém prostředí i možnostech realizace mladých umělců – pražské, rozuměj, české, prostředí je mnohem otevřenější, méně centralizované a poskytuje více výstavních možností, tak po stránce umělecké – v Čechách působící umělci jsou více nekomerční a originálnější. Zatímco čeští umělci jsou více zaměřeni na umělecký koncept, vyjádřený jednoduchými výrazovými a materiálními prostředky, pro lotyšské umění je typická formální, až dekorativní funkce a složitější přístup. Odlišnost tohoto přístupu je také patrná z vystavených exponátů, jejichž spojovacím prvkem je jistá minimalističnost – snadno transportovatelné. To byl také jeden z bodů velvyslancova projevu, ve kterém se pozastavil právě nad tím, jaké reakce tato výstava vzbudí u běžného lotyšského návštěvníka, odchovaného „svým“ uměním, neboť výstava mj. neprobíhá v typických galerijních prostorách.

Protože jde o zajímavou iniciační aktivitu na poli uměleckém, která by do budoucna mohla obšírněji seznamovat lotyšské publikum se současnými uměleckými trendy v ČR, a také proto, že zde byli představeni v ČR již etablovaní mladí umělci, chtěli jsme tuto akci podpořit. Věříme, že si najde své příznivce a pro kurátory bude výzvou pro další česko-lotyšské aktivity třeba i větších rozměrů.

O výstavě informaci a rozhovor s kurátory otiskly celostátní kulturní noviny Kultúras fórums.  

Galerie


co je české umění