english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava V. Richterové "Pocta PET lahvi“ v Lotyšském muzeu přírody

Dne 29. září 2010 byla v Lotyšském muzeu přírody v Rize slavnostně otevřena výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi. Výstavu projevem zahájili velvyslanec T. Pštross, ministr životního prostředí R. Véjonis, ředitelka muzea S. Ruskule a předseda představenstva Lotyšského zeleného bodu M. Simanovičs. V průběhu výstavy, jež potrvá do 24. října, návštěvníci mohou shlédnout naučný dokument o zpracování plastového odpadu v Lotyšsku. Pro výstavu vytvořili jako dekoraci několik plastik z PET lahví žáci kroužku životního prostředí z dětského a mládežnického zájmového centra ve městě Kuldíga.

Jednalo se již o v pořadí třetí letošní prezentaci této výstavy v Lotyšsku. Část výstavy s informací o třídění plastového odpadu v ČR byla vystavena v Českém stanu při oslavách Dne Evropy v parku Vermanes dárzs 9. května, její premiéra se pak uskutečnila v červenci u příležitosti podepsání partnerské smlouvy mezi českým Náchodem a lotyšskou Bauskou v obchodním domě RIMI v Bausce.

Výstavu projevem zahájili velvyslanec T. Pštross, ministr životního prostředí R. Véjonis, ředitelka muzea S. Ruskule a předseda představenstva Lotyšského zeleného bodu M. Simanovičs. Lotyšský zelený bod jsme přizvali ke spolupráci na popularizaci výstavy (pozn. a.s. založená v roce 2000, člen celosvětového sdružení Zelených bodů a evropského Pakgaging Recovery Organisation Europe, lotyšský celorepublikový správce a koordinátor systému třídění, svozu a recyklace odpadu). Ten k výstavě dodal své tiskové materiály a zajímavý dokument o zpracování tříděného odpadu v Lotyšsku, který je svým zpracováním vhodnou didaktickou pomůckou zejména pro děti a mládež, a z něhož se např. můžeme dozvědět, že rižská provozovna, kde se recykluje odpad z celého Lotyšska, patří mezi nejmodernější v SV části Evropy. Celá expozice je zatraktivněna prostorovými pracemi žáků kroužku životního prostředí z dětského a mládežnického zájmového centra ve městě Kuldíga, kteří pro výstavu vytvořili umělecky pěkně zpracované plastové květiny. Pro zvýšení zájmu o výstavu, ale i propagaci myšlenky uměleckého zpracování plastového odpadu, jsme ve spolupráci s muzeem  vyhlásili soutěž pro dětská a mládežnická zájmová centra a výtvarné kroužky. Po dobu výstavy mohou děti tvořit a zaslat muzeu své práce. Tyto budou pak připojeny k výstavě a na závěr nich budou vybrány nejlepší a odměněny všemi zúčastněnými stranami (o výsledku budeme informovat dodatečně).

Zahájení se zúčastnilo na 60 zájemců. Jak naši partněři, tak návštěvníci ocenili dobré informativní a grafické zpracování výstavy. Navíc ředitelka Lotyšského muzea přírody vyslovila naději, že tato navázaná (šlo o první naši výstavu v této instituci) úspěšná spolupráce bude pokračovat. 

Stejně jako při předchozích prezentacích jsme se utvrdili, že výstava je svým obsahem i zpracováním velmi přitažlivá a má velký ohlas. Po skončení výstavy v Rize budeme jednat s Lotyšskou národní knihovnou a Lotyšským zeleným bodem o její prezentaci lotyšských regionech v příštím roce, pro níž bychom využili i práce dětí z výše popsané soutěže.

Galerie


Veronika Richterová - Pocta pet lahvi v Lotyšském muzeu přírody