english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Zahájení putovní výstavy Legendy hradů a zámků v Dobele

Dne 11. března 2010 byla v Centrální knihovně města Dobele otevřena putovní výstava Legendy hradů a zámků, která zde potrvá do 10. dubna. Jedná se o první regionální prezentaci výstavy v tomto roce. Výstavu zahájil velvyslanec Tomáš Pštross.

I v tomto roce pokračujeme v dlouhodobé spolupráci s Lotyšskou národní knihovnou v prezentaci českých výstav v lotyšských regionech: v letech 2004-2006 výstava Karel IV. a kultura mezi centrem a periferií ve 14 městech, v letech 2006-2008 výstava Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů v 18 městech, v roce 2009 výstava …a přijely tanky – 1968/69 v 8 městech. Výstava Legendy hradů a zámků, kterou jsme vloni na podzim uvedli v prostorách Lotyšské národní knihovny v Rize, navštíví letos celkem 7 regionálních měst (po Dobele následují Pávilosta, Aizpute, Kandava, Valmiera, Smiltene a Madona). I v desetitisícovém okresním městě Dobele jsme díky této spolupráci představili v roce 2008 výstavu Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů.

Návštěva města začala setkáním s nově zvoleným starostou po loňské územní reformě a zástupci vedení města v budově místní samosprávy. V rozhovoru byly nastíněny možnosti obchodní i kulturní výměny mezi městem a potenciálními českými partnery. Následně výstavu v Centrální knihovně zahájili velvyslanec T. Pštross, starosta města, vedoucí výstavního oddělení LNK a ředitelka místní knihovny za účasti cca 30 hostí a zástupců médií. V projevech byl z lotyšské strany podtržen význam spolupráce ZÚ Riga s lotyšskými institucemi a regiony, velvyslanec pak obšírně pojednal nejen o genezi hradních a zámeckých legend, ale především o přínosu tohoto architektonického kulturního dědictví z hlediska historického a turistického i problémech z hlediska jeho renovace a konzervace. Pohovořil také o českých zkušenostech s využitím tohoto druhu kulturních památek, neboť i Dobele má stejný zájem – v jeho centru se nachází jedna z největších zřícenin středověkého hradu na území Lotyšska.

Výstava je doplněna knihami o českých hradech a zámcích z fondů LNK, ZÚ a Centra bohemistiky a polonistiky rižské Fakulty humanitních věd a rozšířena o publikace lotyšských hradů a zámků z fondů LNK. Návštěvníci výstavy budou mít také možnost vyzkoušet si kviz a zahrát si pexeso s fotografiemi českých hradů a zámků, prezentovaných na výstavě.

Velmi přitažlivá, dobře zpracovaná výstava je důstojnou prezentací českého kulturního dědictví a budí v návštěvnících zájem o hlubší poznání ČR.