english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

České animované seriály v rižské škole

Dne 7. prosince 2009 proběhlo v rižské škole Rígas Teikas vidusskola promítání českých animovaných seriálů Maxipes Fík a Pat a Mat. Jedná se o zahájení projektu, kterým by chtěl ZÚ Riga i nadále popularizovat v Lotyšsku českou animovanou tvorbu pro děti. Promítání se zúčastnilo na 350 dětí.

Promítání se uskutečnilo jako první z řady prezentací českých animovaných filmů, které bychom rádi věnovali lotyšským dětem v rámci předvánočních aktivit ZÚ Riga. Z naší zkušenosti totiž víme, že některé z těchto filmů znají z ještě sovětské televize starší generace, ale současné děti tuto možnost nemají, a při častých setkáních toto přání z jejich úst slyšíme. Rozhodli jsme se proto uspořádat takové filmové představení v prestižní rižské škole Rígas Teikas vidusskola. Byli na něj pozváni žáci 1. – 4. tříd, tedy celkem na tři sta padesát dětí. Ve shromažďovací síni školy je také potřebná technika a velkoplošné promítací plátno. Filmové seance bylo využito i k propagaci ČR: na úvod byla krátce představena ČR a někteří z žáků také potvrdili, že již navštívili Prahu, poté byly děti seznámeny s překlady české literatury do lotyštiny (Povídání o pejskovi a kočičce, Honzíkova cesta, Rumcajs, Ferda mravenec, Krtek a maminka, Štaflík a Špagetka, Ladovy Nezbedné pohádky a Říkadla našeho Kadla), a protože šlo o nejmenší školáčky, kteří se právě naučili psát, padla i zmínka o stejných diakritických znaméncích v lotyštině a češtině (dle pramenů je lotyština přejala z češtiny v roce 1908 při jazykové reformě).

Promítání bylo uzpůsobeno jedné vyučovací hodině, do níž se „vtěsnaly“ čtyři díly Maxipsa Fíka (s lotyšským překladem) a dva díly Pata a Mata. Že se seriály líbily, to dosvědčoval potlesk dětí po každém uvedeném dílu a na závěr jejich rozzářené obličeje. Také ze strany učitelů byla tato akce velmi příznivě hodnocena.  

Pro velký úspěch a také možnost takto prezentovat českou animovanou tvorbu značnému počtu dětí, rádi bychom pokračovali i v příštím roce.