english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Český film K. Zemana Vynález zkázy na festivalu Berimora kino v Rize

Dne 9. dubna 2009 v rámci 8. Rižského mezinárodního festivalu dětských filmů Berimora kino byl promítnut film Karla Zemana Vynález zkázy. Festival probíhá v nejstarším rižském kině Kinoteátris Riga. Šlo o vůbec první český film uvedený na tomto festivalu.

Festival dětských filmů Berimora kino (pozn. mopslík Berimors je čestným předsedou poroty festivalu) pořádá vedle Mezinárodního filmového fóra Arsenáls, Rižského mezinárodního festivalu fantastických filmů a Festivalu filmů Severních zemí lotyšské Mezinárodní centrum kinematografie. Kromě FF Arsenáls, který pravidelně uvádí novinky z české kinematografie, v rámci festivalu fantastických filmů ani dětských filmů dosud český film zastoupen nebyl. Proto jsme rádi přijali nabídku na spolupráci při zajištění Zemanova filmu. Jakkoliv původní myšlenka byla uvést celou kolekci filmů českého tvůrce, organizátoři festivalu nakonec z jeho tvorby zvolili tuto reprezentativní ukázku. 

Filmové představení přilákalo mnoho dětí i dospělých. Z jejich reakcí bylo zřejmé, že technické vymoženosti a vynálezy verneovské fantazie a filmové triky zaujaly a pobavily. Ačkoliv se tento dnes již klasický film svým filmovým jazykem zcela liší od požadavků a nároků současného diváka, potvrdil, že patří do pokladnice světové kinematografie a dokáže se svou výjimečností vrýt do paměti a vyvolat neopakovatelnou atmosféru i dlouhá desetiletí po svém vzniku.