english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

J. Semerádová a B. Cuiller na 9. Mezinárodním Bachově festivalu komorní hudby v Rize

Dne 24. března 2009 se v prostorách Sloupového sálu Muzea loďařství a historie Rigy uskutečnil koncert české flétnistky Jany Semerádové a francouzského cembalisty Bertranda Cuillera. Koncert, který se uskutečnil v rámci 9. Mezinárodního Bachova festivalu komorní hudby v Rize, zahájil projevem velvyslanec PhDr. Tomáš Pštross.

Vystoupení Dua Collegium Marianum - Jana Semerádová a Jan Krejča, v předchozím  ročníku festivalu neušlo pozornosti jak posluchačů a milovníků barokní hudby, tak lotyšských médií, což dosvědčil letos vyprodaný dvousetmístný sál (prodej vstupenek před koncertem byl dokonce zastaven pro zájem převyšující kapacitu sálu) i podrobná informace v předvečer koncertu, kterou přinesl významný lotyšský deník Diena. Ten se zmiňuje o české flétnistce J. Semerádové, jejích hudebních rešerších a pedagogické práci v Týnské škole a rižském úspěchu v loňském roce, jako o jedné z očekávaných hvězd tohoto ročníku. V článku se dále připomíná nadání cembalisty B. Cuiller, vysoké ocenění hudební kritiky jeho sólového alba, kterým debutoval v roce 2006, a jeho působení ve špičkových souborech. Informaci o koncertu uveřejnily též ruskojazyčné Zvesti sevodnja.

Koncertu se na pozvání ZÚ Riga zúčastnili velvyslanci a diplomaté 16 zahraničních misí, zástupci parlamentu, významných lotyšských a mezinárodních institucí, krajané a členové Lotyšsko-české společnosti. Na koncertu zazněly sonáty českých skladatelů V. Vodičky, klasicistního J. Čárta – tato měla dokonce světovou premiéru, francouzského skladatele J.B. Boismortier a neodmyslitelného J.S. Bacha a jeho syna Carla Pilippa Emanuela. Koncert posluchači ocenili aplausem a samozřejmě bis. Po koncertě velvyslanec pozval umělce a organizátora festivalu na malé posezení.