english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Předání poděkování za účast v dobročinné aukci Podepsáno srdcem 2008

Dne 7.4.2009 přijal rada ZÚ Riga Bohumil Dolejší lotyšské šperkařské návrhářky v reprezentačních prostorách ZÚ, aby jim předal děkovný dopis za dar do dobročinné aukce Podepsáno srdcem 2008. Lotyšští umělci se českého projektu zúčastnili již počtvrté.

S organizátory dobročinné aukce Podepsáno srdcem spolupracuje ZÚ Riga již od roku 2005. Za tuto dobu se nám podařilo zajistit díla od lotyšských výtvarníků, interiérových návrhářů, sklářů. Jen v předposledním čtrnáctém ročníku věnovali do aukce svá díla 3 renomovaní lotyšští sklářští umělci. Do loňského ročníku věnovaly tři šperkařské návrhářky celkem osm prací - Marta Kreituse (5 kompletů náhrdelníků s náušnicemi),Ramona Pékšéna-Neiberga (1 komplet náramku s náušnicemi a prstenem) a Kristína Sunepa-Celmiňa (1 náhrdelník a 1 komplet náhrdelníku s náušnicemi). Šperky byly zhotoveny z různých materiálů – vrstvené sklo, keramika, stříbro, kov, textilie a některé z nich znázorňovaly tradiční lotyšskou symboliku.

 V reprezentačních prostorách se s umělkyněmi sešel rada ZÚ Riga a po krátkém úvodním slovu předal katalogy a děkovný dopis zaslaný organizátorem aukce. ZÚ Riga věnoval malý dárek s knihou a písemné poděkování velvyslance T. Pštrosse. V následujícím neformálním rozhovoru byla hlavním tématem práce přítomných umělkyň a návrhářské a zpracovatelské techniky.