english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Promítání českého filmu Fimfárum v rámci Evropského dne jazyků v Rize

Dne 26. září 2009 se v rámci Evropského dne jazyků uskutečnila projekce českého filmu A. Klimta a V. Pospíšilové Fimfárum v jazykovém centru překladatelské a tlumočnické agentury Skrivanek Baltic. Řadu akcí pořádaných k tomuto dni v Lotyšsku zastřešila Lotyšská stání jazyková agentura. Film pro tento účel zajistil ZÚ Riga.

Lotyšská jazyková agentura, podřízená složka Ministerstva vzdělávání a vědy Lotyšské republiky, vznikla v roce 2003 a má za úkol posilování statusu státního jazyka a vytvářet koncepci jeho dlouhodobého rozvoje.

V rámci projektu se uskutečnila řada akcí, na kterých se podílela firma Skrivanek Baltic: v knihovnách měst Gulbene, Valmiera a Jelgava proběhly literární seance, při nichž manažerka firmy A.Veckalne četla úryvky z bilingvního česko-lotyšského vydání K. Biebla Nový Ikaros (pozn. sama je autorkou překladu), v nákupním centru Alfa proběhla akce „Degustace jazyků“, kde si zájemci mohli ověřit své jazykové schopnosti, a v Rižském státním 1. gymnáziu jazykoví lektoři firmy interaktivní formou workshopů seznamovali návštěvníky s cizími jazyky. Na těchto akcích byla jedním z jazyků také čeština. V projektu byly rovněž zahrnuty filmy, které zajišťovala zde působící kulturní centra, a tak vedle nabízených filmů dánské, francouzské či německé kinematografie, které zazněly pro diváky a jazykové zájemce samozřejmě v originále, byl v jazykovém centru Skrivanek Baltic promítán český film Fimfárum, který zajistil ZÚ Riga.