english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Českého architektonického kubismu v Domě architektů v Rize

Dne 10. března 2009 byla slavnostně otevřena výstava Český architektonický kubismus 1911-14 v sále Domu architektů v Rize. Vernisáž v nepřítomnosti velvyslance zahájil rada velvyslanectví Bohumil Dolejší. Výstava potrvá do 27. března.

Dům architektů, který patří Lotyšské asociaci architektů, se nachází v jedné z nejstarších obytných budov rižského Starého města. S touto institucí máme již navázány  dlouholeté kontakty: v roce 2001 jsme zde představili kolekci koláží J. Koláře a jeho současníků a v roce 2008 výstavu Krásy českého baroka ve fotografiích Vladimíra Uhra. I tentokrát se naše nabídka setkala s velkou vstřícností za strany asociace a vedení domu. 

Výstavu zahájil vedle rady velvyslanectví předseda Lotyšské asociaci architektů. Oba řečníci v úvodním slově pohovořili o fenoménu českého architektonického kubismu a předseda asociace navíc podtrhl potěšení z dobré spolupráce mezi Domem architektů a naším velvyslanectvím na poli prezentace české architektury v Lotyšsku. Velmi reprezentativní výstava je odborně kvalitně zpracována a přináší zajímavé informace s poutavým doprovodným obrazovým materiálem, a proto byla přítomnými vřele přijata a vysoce ceněna. Zahájení se zúčastnili velvyslanci, diplomaté, členové představenstva Lotyšské asociace architektů, umělci, novináři a další hosté.

kubismus

kubismus

kubismus