english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava fotografií Czech Press Photo 2008 v Rize

Dne 5. srpna 2009 zahájil rada ZÚ Riga Bohumil Dolejší výstavu fotografií Czech Press Photo 2008 v rižském kulturním domu VEF. Výstava potrvá do začátku září. Zajímavostí bylo, že zahájení české výstavy proběhlo zároveň se zahájením personální výstavy lotyšského fotografa A. Krúmiňše tamtéž.

Výstava Czech Press Photo 2008 byla již před Rigou prezentována v červenci ve městě Talsi, jejíž zahájení 3. července se uskutečnilo u příležitosti koncertu Novoměstského orchestru v talském Luteránském kostele.

Pro Rigu jsme zajistili foyer kulturního domu VEF. Ten byl vybudován v roce 1960 jako kulturní stánek sloužící především pracovníkům přilehlé továrny VEF. Tato továrna, založená v roce 1919, se na sklonku 30. let 20. století proslavila vývojem a výrobou nejmenšího fotoaparátu na světě značky Minox a po znárodnění až do roku 1990 byla největším elektrotechnickým závodem v Lotyšsku s 20 000 zaměstnanci. V současnosti se zde pořádá řada kulturních akcí – divadel, koncertů, estrád, atp., a kromě toho pod hlavičkou domu působí řada uměleckých kolektivů – pěveckých, hudebních, tanečních, divadelních pro dospělé i děti. Jedním z těchto kolektivů je Fotoklub Riga, který vloni oslavil 40 let svého založení, a s nímž a jeho vedoucí udržujeme úzké kontakty a dlouholetou spolupráci. Proto jsme zvolili zahájení dvou výstav současně, a to naší výstavy ve foyer a personální výstavy lotyšského fotografa A. Krúmiňše v Sochařském sále.   

Výstavy zahájili ředitelka kulturního domu, rada ZÚ Riga, vedoucí Fotoklubu Riga a lotyšský umělec. Lotyšští partneři se ve svých projevech vyznali z obdivu k umění českých fotografů a věhlasu bohaté tradice české fotografie. Zdůraznili také vysoké kvality vystavených fotografií českých fotožurnalistů. Obě výstavy se vzájemně vhodně doplňovaly svým obsahem. Zatímco česká výstava zachycovala mozaiku lidských osudů a pocitů ve vypjatých či každodenních životních situacích ze všech koutů světa, zátiší, portréty a přírodní a architektonické detaily lotyšského autora zapůsobily svým intimním a kontemplativním charakterem. Toto spojení zahájení svou výstav mělo dobrý ohlas, přilákalo řadu hostí a i prostory kulturního domu zaručují jejich velkou návštěvnost.

Pracovníci ZÚ Riga také poskytli interview pro kulturní vysílání Lotyšského rozhlasu.