english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Krásy české barokní architektury v Césis

Dne 30. září 2009 byla ve městě Césis zahájena výstava Krásy české barokní architektury ve fotografiích Vladimíra Uhera ve Výstavním domě. Výstavu, která potrvá do konce října, zahájil kulturní pracovník ZÚ Riga M. Korecký.

Jmenovanou výstavu jsme se pro ohlas u lotyšského laické i odborné veřejnosti po její premiéře v Rize v roce 2008 rozhodli využít k putování po Lotyšsku: na přelomu roku výstava navštívila město Jelgava a v letošním roce jsme ji využili v rámci Českých kulturních dní v Jékabpilsu v měsíci dubnu a u příležitosti koncertu českého mládežnického orchestru ZUŠ B. Smetany v Novém městě nad Metují „Novoměstský orchestr“ v červenci ve městě Bauska.

Náš partner ve městě Césis – Vidzemské historické a turistické centrum, po úspěchu výstavy Česká nej v červenci projevil zájem o další výstavu. Nabídka výstavy fotografií českého baroka byla s radostí přijata, neboť jsme tak mohli rozšířit plodnou spolupráci z předchozích let, a také proto, že téma výstavy doplňuje spolupráci s městem oblasti historických památek - v zámku Césis vedou práce na renovaci interiérových maleb čeští odborníci.

Zahájení se ze strany vedení města zúčastnili vedoucí oddělení veřejných vztahů a architekt oddělení rozvoje města, který také jako odborník v rámci zahájení pohovořil. Poté se uskutečnila krátká neformální pracovní schůzka, kde se nastínily další možnosti spolupráce.