english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Jízda Jana Svěráka na filmové přehlídce v Rize

Dne 23. listopadu 2011 se uskutečnila v nejstarším rižském kině Ríga, které se vrátilo ke svému původnímu názvu z dob svého vzniku Splendid Palace, projekce filmu Jana Svěráka Jízda. Film byl uveden v rámci filmové přehlídky „To, co nesmíš nevědět VII – Druhá Nová vlna“, která ve svém podzimním cyklu nabízí celkem 6 filmů evropské kinematografie. Český film pro přehlídku zajistil ZÚ Riga. Filmovou seanci zahájili kulturní referent ZÚ Riga a lotyšský kinokritik V. Freibergs.

Český film byl snímkem Jízda zastoupen v pořadí již na čtvrté přehlídce (Sedmikrásky V. Chytilové a Hoří, má panenko, Konkurs a Kdyby ty muziky nebyly M. Formana, Spalovač mrtvol J. Herze a Kristián M. Friče).

Film uvedl filmový kritik V. Freibergs, který na ukázkách pohovořil nejen o Jízdě, ale připomněl i jiné filmy Svěrákovy tvorby, zatímco kulturní referent ZÚ Riga zmapoval československou kinematografii 70. a 80. let, zdůvodnil výběr právě tohoto filmu jako reprezentanta druhé Nové vlny a poukázal na zajímavosti ze zákulisí natáčení filmu. Žánrově unikátní český road movie shlédlo přes 100 zájemců. Stejně jako filmy, uvedené v předchozích cyklech, i Jízda zaujala nejen svými filmovými kvalitami, ale také tématem pojetí znovunabyté svobody a morálky v dekoru mladé demokracie, s kterou se Lotyši s podobným historickým vývojem snadno identifikovali.