english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
byzantion_v_rize_1
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Koncerty sboru Byzantion v Rize a Jelgavě

Ve dnech 7. a 8. července 2011 se v rámci litevsko-lotyšského turné uskutečnily dva koncerty českého sboru Byzantion – collegium musicae slavicae Praga v Rize, společně s místním pravoslavným komorním sborem Blagovest, a následně ve městě Jelgava, s farním sborem kostela Sv. Anny.

V rámci litevsko-lotyšského turné sbor Byzantion se sbormistryní E. Komárkovou provedl celkem 5 koncertů, z nichž dva se uskutečnily v Lotyšsku. V Rize, kde se koncert uskutečnil v koncertní síni pravoslavného kostela Ave Sol, jsme ke spolupráci přizvali místní komorní pravoslavný sbor Blagovest, který se za dvacet let své existence propracoval v Lotyšsku ke sborové špičce nejen v oblasti duchovní pravoslavné hudby. Koncertu se zúčastnila řada našich partnerů a dalších příznivců této hudby, kteří téměř zaplnili dvousetmístný sál. V 80ti minutovém koncertu oba sbory prokázaly svoji profesionalitu a připravily posluchačům nezapomenutelný večer duchovní hudby. Velmi zajímavý a bohatý program sboru Byzantion nabídl skladby v církevní slovanštině, staroslovanštině, staroslověnštině i češtině. Koncert zahájil 1. tajemník ZÚ P. Šusták, který připomněl myšlenky evropských osobností ve vztahu západního a východního pojetí křesťanství a přínos jejich prolínání či koexistence v kontextu evropské historie. Po koncertu byla připravena pro oba sbory číše vína s drobným pohoštěním, kde sboristé měli možnost se blíže seznámit a navázat kontakty. Jak posléze potvrdila E. Komárková, došlo nejen k výměně kontaktů, ale také úvahám na dalších společných projektech.  

Druhý koncert se uskutečnil v Jelgavě. Toto město jsme vybrali pro naši dlouholetou spolupráci (od roku 2000 toto byla již desátá prezentace české kultury ve městě), ale mj. proto, že od června je v místním kulturním domě prezentována naše výstava České památky UNESCO a v den konání koncertu byly vyhlášeny výsledky 5. Mezinárodního festivalu pískových soch, kterého se zúčastnil i český zástupce J. Zimáček. Ten k našemu potěšení získal druhé místo, a rozšířil tak řady našich mladých umělců, kteří si nejen z tohoto, ale také z festivalu ledových soch, odvážejí ocenění.

Sbor Byzantion využil možnosti prohlédnout si v doprovodu profesionálního průvodce  zajímavé město s bohatou kulturní historií a načerpat síly po náročném mnohadenním turné před závěrečným koncertem. Ten se v podvečerních hodinách uskutečnil v evangelicko-luteránském kostele sv. Anny. Koncert zahájil projevem za ZÚ Riga kulturní referent M. Korecký. I zde se jednalo o společný koncert, který byl zahájen krátkou varhanní meditací, několika písněmi místního farního sboru a krátkým slovem faráře. Byzantion pak předvedl ve skvělé formě svůj téměř hodinový program, který oproti Rize rozšířil o další písně českých kancionálů a autorů. I zde po koncertě měli účastníci možnost se sejít a blíže seznámit. I zde se založily kontakty, které bude v budoucnosti možné využít a rozšířit.

V neposlední řadě jsme využili toho, ačkoliv to bylo vlastně iniciačním motorem celé akce, že členkou sboru je kurátorka lidické výstavy, paní I. Kasalická. Vzhledem k dlouhodobým pracovním kontaktům v organizaci této výstavy v místě působení, jsme chtěli využít příležitosti k prodiskutování dalších možností rozšíření naší spolupráce a další popularizaci výstavy.

Galerie


Koncerty sboru Byzantion v Rize a Jelgavě