english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
zahajeni_vystavy_legendy_hradu_a_zamku_v_2
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Legendy hradů a zámků v Kalnciems

Dne 17. května 2011 byla slavnostně zahájena již čtvrtá letošní prezentace putovní výstavy Legendy hradů a zámků, tentokrát v knihovně města Kalnciems. Výstavu zahájili kulturní referent ZÚ Riga, předsedkyně místní samosprávy a vedoucí kulturního odboru Jelgavského okresu.

Po úspěšném loňském celoročním putování výstavy Legendy hradů a zámků, během něhož navštívila 7 regionálních lotyšských měst, pokračujeme v její prezentaci prostřednictvím výstavní nabídky Lotyšské národní knihovny i letos (mimoto máme v nabídce ještě dvě výstavy, a to Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů a Česká nej, které rovněž velký zájem). Po knihovnách měst Saldus (18.1. - 11.2.), Laubere (2.-31.3.) a Vangaži (14.-26.4.) výstava navštívila město Kalnciems, kde se rovněž jednalo o vůbec první českou výstavu.   

Výstavu zahájili kulturní referent ZÚ Riga, předsedkyně místní samosprávy a vedoucí kulturního odboru Jelgavského okresu, v jehož správě se město Kalnciems nalézá. Jistou kuriozitou je způsob instalace výstavy: vzhledem k omezeným výstavním prostorům je výstava rozdělena do tří částí, které se budou po týdnu obměňovat. Místní knihovna zařadila výstavu do širšího programu Evropského týdne, ve kterém nabízí místním obyvatelům, především pak mládeži, řadu akcí spojených s informačními prezentacemi o EU. Proto také po zahájení výstavy se cca 40 přítomných odebralo do společenského sálu knihovny, kde pro ně byl připraven kviz pod názvem Cestování po Evropě o zemích EU s následnou loterií. Tuto akci připravilo okresní Informační centrum Europe Direct v Jelgavě.

ZÚ věnoval městské knihovně a místní samosprávě propagační materiály o ČR.

I v této destinaci nás ředitelka knihovny ujistila, že zájem místních obyvatel o aktivity knihovny je velký, a proto očekává velkou účast na naší výstavě. Pro nás pak je pak neméně důležité, jak potvrdila zástupkyně okresní rady, že naše kulturní prezentace i v menších městech mají tak velkou odezvu a jsou pozitivně vnímány.  

Galerie


Výstava Legendy hradů a zámků v Kalnciems