english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi v Preili

Dne 7. dubna 2011 byla v Hlavní knihovně města Preili slavnostně otevřena výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi. Jednalo se o její třetí letošní regionální prezentaci. V rámci zahájení byly předány ceny laureátům soutěže pod názvem Proměny PET lahve, která byla při příležitosti výstavy vyhlášena pro základní školy ve městě a okresu. Výstavu projevem zahájili kulturní referent ZÚ Riga, zástupci partnerských institucí – Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu, ředitelka knihovny a starosta Preilského okresu. Výstava potrvá do konce dubna.

Výstava, která letos po městech Ogre a Jékabpils navštívila město Preili, obohatila kulturní vztahy našeho úřadu i s tímto regionálním městem: od roku 2004 se jednalo již o 5 kulturní prezentaci. K našemu potěšení jsme se přímo od starosty dozvěděli, že naše předchozí kulturní akce (společný česko-lotyšský koncert) napomohly získání kontaktů s českým městem, konkrétně s  Prachaticemi, se kterými Preili od té doby udržují pravidelné výměnné styky a plánují rozšíření spolupráce s tímto jihočeským městem. Také se k nám dostala informace, že preilská 1. základní škola uskutečnila projekt v rámci programu Comenius s českou školou v Kunovicích u Pálenice.     

Výstavu zahájili zástupci všech zúčastněných institucí a za město starosta okresu. Po úvodních slovech byly vyhlášeny výsledky soutěže, na které přítomné děti netrpělivě čekaly. I tentokrát bylo velmi obtížné vybrat ze 126 vytvořených objektů z PET lahví, které zaslali žáci ze sedmi místních a okresních škol. Vzhledem k nápaditosti a pěknému zpracování PET objektů organizátoři dokonce udělili více cen, než bylo uvedeno v soutěžních podmínkách. Své sympatie předala také místní knihovna a radnice. Všem neoceněným účastníkům pak byly předány DVD Lotyšského zeleného bodu s dokumentem o zpracovávání tříděného odpadu v Lotyšsku. Práce dětí budou doplňovat výstavu po celou dobu její instalace v knihovně. Na závěr proběhlo neformální setkání v prostorách knihovny.

Díky dobré mediální prezentaci Lotyšského zeleného bodu byla výstava inzerována po dobu jednoho týdne na jedné z hlavních internetových portálů inbox.lv. 

Galerie


Pocta PET lahvi v Preili