english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Putovní výstava Veronika Richterová - Pocta PET lahvi v Césis

Dne 14. prosince 2011 byla v Césiské centrální knihovně zahájena letošní poslední, v pořadí sedmá, prezentace putovní výstavy „Veronika Richterová - Pocta PET lahvi“. V rámci zahájení byly předány ceny laureátům soutěže pod názvem Proměny PET lahve, která byla při příležitosti výstavy vyhlášena pro základní školy ve městě a okresu. Výstavu projevem zahájili velvyslanec P. Šepeľák, zástupce rady Césiského okresu a zástupci partnerských institucí – Lotyšské národní knihovny a Lotyšského zeleného bodu. Výstava potrvá do 16. ledna 2012.

Po městech Ogre, Jékabpils, Preili a Kráslava, Madona a Alúksne se Césis stalo poslední zastávkou na své letošní cestě po Lotyšsku. Konkrétně v tomto městě se jednalo již o desátou kulturní akci od roku 2000, kterou jsme zde připravili.

Výstavu projevem zahájil nově jmenovaný velvyslanec v Lotyšsku, Pavol Šepeľák,  zástupci všech zúčastněných institucí a představitel Rady Césiského okresu. Po úvodních slovech byly uděleny ceny vítězům místní umělecké soutěže. Do místního konkurzu své práce z PET lahví zaslalo 42 prací 71 žáků (tentokrát bylo více kolektivních prací) z 9 škol z Césis i celého okresu. I zde jsme ocenili více prací, než bylo stanoveno podmínkami konkurzu, neboť nápaditost a umělecké zpracování byly na vysoké úrovni. Na závěr všechny přítomné děti obdržely drobné dárky od Lotyšského zeleného bodu a ZÚ Riga. Práce dětí budou doplňovat výstavu po celou dobu její instalace v knihovně.

Velvyslanec také od místní knihovny obdržel knihu vydanou k letošnímu 90. výročí založení knihovny ve městě Césis, kde se mj. nezapomnělo ani na naši spolupráci, která je zde reprezentována fotografií ze zahájení výstavy Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů v roce 2008.

Po slavnostním úvodu proběhla neformální schůzka a delegace ZÚ si krátce prohlédla historické jádro města v doprovodu a zajímavým výkladem ředitelky místního muzea.

Celkem letos v sedmi destinacích prezentace výstavy bylo do doprovodného konkurzu zasláno více než 600 prací lotyšských žáků, přičemž nejaktivnějšími byly školy okresů Preili a Jékabpils. Vzhledem k mimořádnému zájmu, kterému se výstava těší, a to nejen ve městech, která navštívila, ale i v těch, která se o výstavu hlásí, budeme s Lotyšskou národní knihovnou i Lotyšským zeleným bodem pokračovat v tomto projektu i příští rok.  

Galerie


Pocta PET lahvi v Césis