english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
ceske_pamatky_unesco_a_lidice2011_1
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava České památky UNESCO v Rize

Dne 1. března 2011 byla ve foyer Rižského magistrátu zahájena výstava České památky UNESCO, která tématicky doplnila výstavu 155 prací lotyšských dětí, které byly vybrány do letošního ročníku soutěže MDVV Lidice 2011. Společnou česko-lotyšskou výstavu též v rámci své oficiální návštěvy v Lotyšsku navštívil 7. března ministr zahraničních věcí K. Schwarzenberg.

Hojná účast lotyšských dětí i v letošním ročníku potvrdila neutuchající zájem o tuto mezinárodní soutěž, vypsanou Památníkem Lidice – bylo zasláno více než 1300 prací, z nichž odborná porota vybrala 155 nejlepších, které budou zastupovat Lotyšsko ve vlastní soutěži.  S rostoucí popularitou soutěže mezi školami a jejich svěřenci jsme se s našimi lotyšskými partnery dohodli na společné prezentaci těchto prací, aby se co nejširší lotyšská veřejnost seznámila s prací a úspěchy své nejmladší generace. Proto jsme ve spolupráci s Rižským magistrátem zahájili v loňském roce prezentace těchto prací v doprovodu české výstavy. Zatímco vloni jsme u příležitosti 65. výročí konce 2. světové války představili výstavu Ohlasy lidické tragedie ve světě, letos to byla vizuálně poutavá výstava České památky UNESCO vzhledem k tématu letošního ročníku „Tady žiji, takový jsem“, jehož podtéma byla právě architektura a památky UNESCO v mém městě a okolí. A architektura v tvorbě mladých lotyšských talentů byla nemálo zastoupena. Obě výstavy se tak velmi vhodně doplňovaly a my jsme měli možnost lotyšské veřejnosti představit naše architektonické bohatství (pro srovnání Lotyšsko má na seznamu hmotného dědictví pouze dvě památky, a to Rigu a Struve).

Výstavu zahájili velvyslanec T. Pštross, zástupkyně ředitele Státního centra pro vzdělávání Ministerstva školství a vědy Lotyšské republiky a vedoucí odboru vzdělávání, sportu a mládeže Rižského magistrátu. Zatímco velvyslanec obšírně pohovořil o našich historických památkách na národní i světové úrovni, naši lotyšští partneři opět vysoce ocenili, jakou péči popularizaci výstavy v Lotyšsku věnujeme, a vyjádřili potěšení nad tím, že zájem škol a zájmových center o výstavu roste. 

Akce se zúčastnilo na 70 osob z lotyšských institucí, Lotyšsko-české společnosti a dětí z rižských zájmových center s jejich uměleckými vedoucími.

Na závěr svou návštěvou výstavu poctil ministr zahraničních věcí K. Schwarzenberg v rámci své oficiální návštěvy Lotyšska. Lidická výstava, která se pojí s tragickými událostmi II. světové války, tak symbolicky doplnila předchozí prohlídku Lotyšského muzea okupací.

Galerie


České památky UNESCO a práce lotyšských dětí do MDVV LIDICE 2011