english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 v Rize

Dne 16. září 2011 byla v Umělecké síni Domu EU v Rize slavnostně zahájena výstava „Česko-lotyšské vztahy 1921-2011“, zachycující vývoj vzájemných politických, hospodářských a kulturních styků a spolupráce v těchto oblastech mezi našimi národy v obdobích národních samostatností. Výstava navazuje na výstavu Česko-lotyšské vztahy ve dvacátém století z roku 2001, jež byla u příležitosti letošního 90. výročí navázání (de facto 26.4. a de iure 29.12.1921) a 20. výročí obnovení (9.9.1991, včetně Litvy a Estonska) diplomatických vztahů zrekonstruována, aktualizována a digitalizována.

Materiály k původní výstavě Česko-lotyšské vztahy ve dvacátém století v roce 2001 připravil český historik Luboš Švec a výstavu technicky realizoval rovněž realizoval. V následném roce byla výstava prezentována několikrát: v únoru v Rektorátu Lotyšské univerzity u příležitosti návštěvy zaminira Jana Kavana a na ZÚ Riga u příležitosti návštěvy předsedy Senátu PČR Petra Pitharta, v červnu v Saeimě LR k návštěvě Michaela Žantovského, předsedy parlamentního Výboru pro zahraniční, obranné a bezpečnostní otázky, a ombudsmana Dr. Otakara Motejla. 

K příležitosti letošního jubilea jsme se rozhodli výstavu aktualizovat, rozšířit a digitalizovat a připomenout nejen rozvíjející se vztahy v meziválečném období a po znovunabytí svobody na přelomu 80. a 90. let 20. století, ale především, čeho bylo dosaženo za posledních deset let. Vyvážená koncepce výstavy, která mapuje dvě dvacetiletá období, při nichž se ve svobodné atmosféře přibližovaly obě země v různých oblastech spolupráce, nabízí zájemcům náhled do dějin našich vzájemných vztahů, a při pozornějším pročtení předložených faktů a informací zároveň zamyšlení nad jistými paralelami dějinných souvislostí, které zásadně ovlivnily jejich těsné styky, či jejich oddálení. Zainteresovaný návštěvník jednoznačně učiní závěr, že v současnosti obnovené vztahy mají vzestupnou tendenci, navazující a opírající se o úspěšnou meziválečnou spolupráci. Z této doby pak dále vyčnívá poslední období, kdy obě země zvládly transformační období 90. let 20 století po pádu železné opony a rozpadu SSSR, a se vstupem do NATO a EU a účastí v mnohých mezinárodních a evropských strukturách vzájemné styky téměř geometrickou řadou narůstají. Proto také výběr reprezentačních materiálů z našich archivů, jakož i zdrojů jiných institucí byl velmi nesnadný. Původní výstavu jsme rozšířili o 5 nových panelů, přičemž tři z nich se týkají jen vzájemných kulturních vztahů a kulturních aktivit našeho úřadu. Pro zajímavost, při zpracovávání podkladů jsme spočítali, že od roku 2000, kdy jsme začali s prezentacemi v lotyšských regionech, jsme navštívili již 42 regionálních měst, z nichž mnohé i vícekrát.    

Na zahájení přišli jak zástupci jiných velvyslanectví, Česko-lotyšské společnosti a místních institucí, tak médií. Shodou okolností v týž den se konala v Rize v rámci programu Rižských konferencí 2011 mezinárodní diskuse na téma „Bělorusko: ztraceno v překladu“, za účasti řady zahraničních osobností, mezi nimi bývalého českého vyslance u NATO Karla Kovandy (pozn. v této funkci v roce 2001 navštívil Lotyšsko jako poradce při přípravách vstupu Lotyšska do těchto struktur v roce 2002). K. Kovanda, stejně jako účastníci mládežnické diskuse, pořádané v prostorách Domu EU, si rovněž se zájmem prohlédli naši výstavu.  

V neposlední řadě jsme pro hosty měli malé překvapení – moravský burčák, který do Lotyšska přivezl a degustaci této speciality v předvečer zahájení naší výstavy připravil na zámku Bauska český restaurátor M. Gavenda.

Výstava bude po vernisáři v Rize putovat příští rok po lotyšských regionech.

Galerie


Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011