english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
vystava_cesko_lotysske_vztahy_ve_1
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 ve Ventspilsu

Po rižské premiéře byla dne 20. října 2011 v knihovně Ventspilské vysoké školy ve Ventspils zahájena výstava „Česko-lotyšské vztahy 1921-2011“. Výstavu zahájili velvyslanec T. Pštross a rektor J. Eglítis. Výstava potrvá do konce listopadu.

S městem Ventspils jsme navázali kulturní spolupráci v roce 2004. Od té doby jsme zde uspořádali dvě putovní výstavy (2004, 2008) a kulturně obchodní prezentaci ČR pod názvem Český den (2006). V roce 2006 podpořil svou účastí na společném žákovském česko-lotyšském koncertu, uskutečněném na závěr jazykového projektu „…a písně spojují“ Gymnázia Blansko a Ventspilského gymnázia, tehdejší velvyslanec.

Výběr partnerské instituce – Ventspilské vysoké školy, velmi progresivní (program školy je regulován ekonomickými potřebami a profesními požadavky místního podnikatelského prostředí) jedné z nejúspěšnějších lotyšských VŠ (v současnosti zde studuje 890 studentů), v uplatnění svých absolventů na trhu práce, nebyl náhodný: jednak současný rektor ve své dřívější pozici starosty města Preiļi stál u zrodu navázání naší spolupráce s tímto lotyšským regionálním městem, jednak z iniciativy velvyslance T. Pštrosse (návštěvou Lotyšské akademie věd a radiolokátoru v Irbene) byly nedávno navázány kontakty mezi Venspilským mezinárodním radioastronomickým institutem, působícím pod hlavičkou této školy, a specialisty na astronomii Akademie věd ČR. Tato spolupráce by se měla orientovat na astrochemii a měření slunečních aktivit.

Zahájení se zúčastnili studenti a pedagogové školy. Jak rektor tak velvyslanec ve svých projevech podtrhli význam prohlubování kontaktů na všech úrovních mezi našimi státy, ale také je obohatili o některé osobní postřehy z našich vzájemných vztahů a toho, co nás spojuje. Oba pak ocenili prezentovanou výstavu, která jistě přispěje studentům školy k lepšímu poznání naší společné historie, ale i současnosti. Poté se velvyslanec seznámil s moderními fyzikálními laboratořemi a vyslechl si rektorovu prezentaci o úspěších, prioritách a plánech školy.   

ZÚ Riga věnoval knihovně řadu materiálů o ČR, které budou doplňovat výstavu po dobu její instalace.

Galerie


Výstava Česko-lotyšské vztahy 1921-2011 ve Ventspilské vysoké škole