english  latviski  česky 

rozšířené vyhledávání
vystava_legendy_hradu_a_zamku_v_saldusu
Foto: (@MZV)
Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Výstava Legendy hradů a zámků v Saldusu

Dne 18. ledna 2011 byla slavnostně zahájena měsíční prezentace putovní výstavy Legendy hradů a zámků v Salduské okresní knihovně. Výstavu zahájili 1. tajemník ZÚ Riga, místostarosta Salduské okresní rady a ředitelka Salduské okresní knihovny.

Výstava byla v loňském roce prezentována ve spolupráci s Lotyšskou národní knihovnou v sedmi lotyšských regionálních městech, a to Dobele, Pávilosta, Aizpute, Kandava, Valmiera, Smiltene a Madona. Během svého putování výstavu navštívilo v těchto regionech celkem 1885 zájemců. Jelikož máme s touto institucí na roky 2011/12 připraven další projekt (výstava „Veronika Richterová – pocta PET lahvi“ ve čtrnácti městech), a na základě velkého ohlasu výstavy z regionálních prezentací, nabízíme v tomto roce výstavu Legendy hradů a zámků prostřednictvím výstavní nabídky Lotyšské národní knihovny dalším zájemcům z řad místních knihoven, které se vloni nedostaly do putovního itineráře.

Jako první projevila zájem o výstavu Salduská okresní knihovna. Zde jsme v minulosti vystavovali již dvě výstavy: Pět staletí česko-lotyšských literárních vztahů v r. 2008 a „…a přijely tanky – 1968/69“ v r. 2009. Na zahájení promluvili první tajemník ZÚ Riga Pavel Šusták, místostarosta Salduské okresní rady a ředitelka knihovny. Jak jsme se, k našemu velkému potěšení, dozvěděli z úvodních slov zástupců místních institucí, předchozí výstavy utkvěly v paměti zdejších obyvatel. I nynější výstava má dobrou publicitu a budou na ni zváni skupiny žáků místních škol. Po zahájení proběhlo krátké posezení všech zúčastněných, během něhož se hovořilo o dalších možnostech spolupráce.

ZÚ věnoval městské knihovně nové propagační materiály, knihy a sadu Pexeso s hrady a zámky. P. Šusták rovněž poskytl interview pro regionální tisk.

Galerie


Výstava legendy hradů a zámků v Saldusu